Värmer upp för glödhet grillsommar

Vitsippor, fågelkvitter och pollenallergi. Alla är ­säkra vårtecken. Men det är först när grillhörnan på ICA Maxi dyker upp som man ­verkligen vet att våren och sommaren är nära. 

På ICA Maxi i Oskarshamn ­startar grillsäsongen redan i slutet av mars. Då plockas hela sortimentet fram – och det är inte lite grejer det handlar om. 

– Här finns allt du behöver för en lyckad grillkväll – och lite till, ­berättar ICA-handlaren Rasmus Ohlsson, ­samtidigt som han visar runt i butiken. 

– Vi jobbar mycket med att erbjuda en helhet. För när allt finns på samma ställe blir det så mycket enklare för dig som kund. 

Butikens väl tilltagna grillhörna är ett organiserat myller av grillar, redskap och tillbehör. Här har Maxi valt att satsa på kvalitetsmärket Weber.

Tack vare ICA Maxis breda sortiment är du redo att börja grilla redan på parkeringen. Men vänta gärna med att tända på tills du kommer hem, hälsar Rasmus Ohlsson.

– Har du bra grejer blir ­grillningen roligare. Och när det gäller Weber har vi det största utbudet i hela ­kommunen, säger Rasmus Ohlsson. 

Intresserad handlare

Bland kolsäckar och grilltänger lyser Rasmus eget grillintresse snabbt igenom. Han berättar att han nyligen investerat i en helt ny gasolgrill till sig själv.  

– Alla typer av grillar har sina olika fördelar. Vilken man väljer beror ­mycket på eget tycke och smak. Givetvis har vi ett brett utbud av kol-, el- och gasolgrillar hos oss på Maxi. Och våra bärbara grillar är extra fiffiga eftersom de går att ta med sig på ­utflykten, säger Rasmus och demon­strerar en färgglad modell. 

När du har försett dig med grill och verktyg är det bara att gå vidare i butiken och plocka godsaker att grilla. Rasmus Ohlsson går med bestämda steg mot köttdisken. 

– Hamburgare är min personliga favorit. Och de får gärna vara gjorda på högrevsfärs. Men det viktigaste är att köttet är lokalproducerat. Vi på Maxi vill bidra till att stärka och utveckla matproducenter och bönder i Småland. Därför har köttet från Smålandskött en självklar plats på grillgallret, säger han.

Ska vara enkelt

Rasmus betonar att det egentligen bara är fantasin som sätter gränser för vad som går att grilla och använda som tillbehör. Det gör grillningen både roligare och billigare. Men han avråder också från att krångla till det i onödan. 

– Grillning ska inte vara – och är inte heller – komplicerat. Det är stämningen och enkelheten som är det viktiga. Tänk dig en ljummen sommar­kväll i trevligt sällskap och något gott att dricka till. Det kan ju inte bli ­mycket bättre. 

Fördelar med lokalt

Vad ska vi grilla ikväll? Ja, vid köttdisken är det inte alltid så lätt att bestämma sig. Men genom att sälja kvalitetskött från Smålandskött har ICA Maxi gjort valet enklare.

Det fina med Smålandskött är att alla djur kommer från gårdar i Småland, Blekinge och Öland. Köttet ­styckas och paketeras i Kalmar, vilket innebär att transporterna minimeras. Kort sagt finns de perfekta förut­sättningarna för att erbjuda lokalt och därmed miljövänligt, gott kött.

– Och bortom den uppenbara miljö­aspekten finns det en mängd andra fördelar, berättar David Dahlberg, kommunikatör på KLS Ugglarps, som äger Smålandskött. 

– Det gynnar hembygden, ger öppna fält och skapar arbetstillfällen. Sedan är det superbra kött också. Framför allt är det så mycket mer än en härlig upplevelse vid grillen – det är ett viktigt bidrag till närsamhället. 

Den torra sommaren 2018 satte fokus på lantbrukarnas tuffa verk­lighet. Och som en reaktion uppstod en allt större efterfrågan på lokal­producerade livsmedel. 

– Generellt är folk stolta över det man gör på sin egen ort. Därför är man benägen att välja lokalt när chansen finns. Och jag tycker att vi har allt rätt att vara stolta i Småland. Det finns ett stort värde i att ha en självproduktion av livsmedel, säger David Dahlberg. 

Text: Jonas Axelsson

Foto: Curt-Robert Lindqvist