Ypperligt tillfälle att vårda sitt hus

Nu byter svenskarna semesterresor och badkläder mot hemmafix och målarkläder. Ett nymålat hus finns på önskelistan hos många gör-det-självare. Och med hjälp av Coloramas fasadexperter blir det lätt att göra rätt. 

Att måla om ett hus kan vara både tidskrävande och ­kostsamt. Därför är det extra viktigt att göra rätt när det gäller allt från underarbete till val av färg. Colorama underlättar husmålningen väsentligt för sina kunder genom att låta sina fasadexperter göra hembesök. 

– Genom att göra en analys på plats är det mycket lättare för oss att se vad som behöver göras. Då kan vi också ge kunden mer träffsäkra rekommenda­tioner, säger vd och ägare Magnus Utterström på Colorama i Oskarshamn.

Råd och tips

Resultatet av analysen blir att kunden får handfasta råd och tips kring allt från fukt och eventuella skador på fasaden som bör åtgärdas till förslag på färgtyper och kulörer samt åtgång och kostnader.

– För att uppnå ett bra resultat vid ommålning av fasaden är det viktigt göra rätt enligt konstens alla regler. Det händer hela tiden nya saker i färgbranschen och produkterna utvecklas ständigt – det som var rätt för fem, tio år sedan är inte helt självklart det som gäller i dag. Därför är det ­viktigt att veta hur man ska gå tillväga innan startar ett så stort projekt som ­ommålning av huset, förklarar Magnus.

Underarbetet viktigt

Det första steget är alltid att tvätta fasaden och sedan låta allt torka ordent­ligt för att inte riskera att stänga in fukt under den nya färgen. Underarbetet är beroende av skicket på den befintliga färgen – är färgen gammal, saknar homogen struktur och flagar kan det vara aktuellt med både skrapning och så småningom grundmålning.

– När det sedan kommer till själva målningen är det viktigt att få rätt antal strykningar och skikttjocklek på färgen för att den ska hålla och vara beständig under lång tid. Detta är i sin tur beroende av både vilken färgtyp och kulör man använder. Färgerna har blivit betydligt bättre under ­senare år med förlängda intervaller för ­ommålning – men det gäller att välja en färg med utgångspunkt från bland annat husets läge samt utsatthet för väder och vind.

Ny utomhusfärg

Just tålighet mot väder och vind har varit i fokus under utvecklingen av den nya utomhusfärgen Demidekk ­Infinity från Jotun. Färgtillverkarens egna tester i Skandinavien och Florida visar att Demidekk Infinity ger en helt överlägsen kulör- och glanshållbarhet och håller ditt hus vackert länge. 

– Den här färgen är något alldeles extra och det finns en anledning till att vi kallar den ”vår allra bästa”. Burken har ett något högre pris, men du får igen pengarna genom att du slipper måla om huset på många, många år. 

Text: Jonas Axelsson

Foto: Curt-Robert Lindqvist

 

Fixa uteplatsen – olja, lasyr eller kisel?

Nu är våren äntligen här och det är dags att fixa uteplatsen. Colorama guidar dig till en sommarsnygg terrass!

 

 

 

 

 

KISELBEHANDLING

Funkar på: Alla träslag.

Så fungerar det: Ett träskydd som stärker träet och ger längre hållbarhet (upp till 12 år). Härdningen sker genom naturens egen metod, liknande fossiliseringen som sker i förstenade träd. Produkten går in i träet och bildar starka kristallskikt.

Resultat: Vackert silvergrå nyans, liknande drivved. Många av produkterna motverkar även smuts, mögel, alger och röta.

Så gör du: Gör rent terrassen med avsett rengöringsmedel. När träet har torkat så applicerar du kiselbehandlingen som du valt. Använd pensel eller terrassdyna, gärna med skaft för att spara på ryggen!

Kommentar: ”Alla kan göra behandlingen, det går inte att göra fel. Ytan blir extremt tålig och du får en ren, len och silvergrå träyta. Det går också utmärkt att kompletteringsmåla vid behov.”

 

TRÄOLJA

Funkar på: Alla typer av naturellt trä utomhus och tryckimpregnerat efter ett år ute.

Så fungerar det: Om fukt tränger in i trä så börjar träet att spricka och så småningom ruttna. Men oljan gör så att vattnet inte kan tränga in. 

Resultat: Bevarar träets naturliga utseende, livslängd och skyddar det dessutom från bakterietillväxt.

Så gör du: Tvätta terrassen med terrasstvätt, borsta och spola bort. Låt torka. Påför oljan flödigt med en pensel och låt det sugas in. Efter 10–15 minuter torkar du bort överflödet med en fuktig trasa. 

Behandlingens hållbarhet: Upprepa minst en, helst två gånger per år.

Kommentar: ”Att olja terrassen är enkelt och naturligt. Linolja är en naturprodukt som ­använts i århundraden för att skydda träet från fukt och det bevarar utseendet bättre ju oftare du gör det – och du gör det väldigt enkelt själv.

 

TERASSLASYR

Funkar på: I första hand tryckimpregnerat trä, men också för tätare träslag som teak och lärk.

Så fungerar det: Lasyren ger en slitstark, vattenavvisande yta. Pigmentet skyddar trä­ytan och bindemedlet från det nedbrytande UV-ljuset.

Resultat: Du framhäver träets naturliga, ­vackra struktur samtidigt som du får kulör och du kan välja nästan vilken kulör du vill.

Så gör du: Om virket är nytt kan du applicera terrasslasyren direkt på ytan. Om träet är oljat, laserat eller har stått ett tag så tvätta först av med terrasstvätt. Applicera rikligt med roller och torka sedan bort överflödet med trasa efter 5–10 minuter. 

Behandlingens hållbarhet: På tryck­impregnerat trä upp till tre år, på hårdare träslag som teak, cirka ett år.

Kommentar: ”Fördelarna är den långa hållbarheten och det estetiska. Du kan få tryckimpregnerat trä att se ut som lärk eller teak. Ett tips är att satsa på en lasyr som harmonierar med husets fasad.