Båtklipp säkrar sommaren

Förra sommaren förverkligade Clas Söderlind drömmen om en motorseglare. Efter vårrustningen väntar långseglats till såväl Gotland som Stockholms skärgård.

Den tidigare stockholmaren är långt ifrån någon nybörj­are till sjöss. Under senare år har han varit bosatt i Mariannelund och haft en ombyggd fiskebåt i ­Västervik. Drömmen sedan 40 år tillbaka har dock varit en större ­motorseglare.

– Förra sommaren fick jag syn på en annons på Blocket om en 33 fots motorseglare i Karlshamn. Även om ­priset verkade vara alldeles för bra för att vara sant bestämde jag och min särbo Ann-Marie att vi skulle åka ner och kolla, berättar Clas.

På plats visade det sig att båten tillhörde en äldre man som inte kunde vara till sjöss längre och därför ville göra sig av med den snabbt och smidigt. Affären gjordes upp på stående fot.

– Jag gav 18 000 kronor. Det är inte klokt. De flesta tror att det saknas en nolla när jag berättar om båtköpet, förklarar Clas nöjt.

Tuff premiärtur

Motorseglaren, som tidigare hade namnet ”On the Rocks”, fick bekänna färg redan under premiärturen från Karlshamn till hemmahamnen i ­Oskarshamn då Clas och Ann-Marie mötte hård vind och hög sjö i Kalmarsund.

– Det var riktigt tufft. Till och med så focken blåste sönder.

En ny fock står därför på listan över vad som ska fixas innan sjösättning. Likaså har botten slipats ren och fått ny färg.

– Jag ska även se över och lacka alla trädetaljer och lägga ny matta på ­durken. I övrigt är båten i fint skick. Det gäller även motorn – en Bedforddiesel från 70-talet, framhåller Clas.

Stora planer

Tillsammans med särbon har han redan lagt upp sommarens resplaner. Nabbelund på norra Öland, Klinte­hamn och Fårösund på Gotland, Arkösund sydost om Norrköping och slutligen Dalarö i Stockholms södra skärgård är några av platserna de räknar med att hinna besöka innan det bär hemåt till Oskarshamn igen.

– Nu hoppas jag bara på en riktig toppensommar med fint väder, säger Clas Söderlind.

 

 

 

 

 

 

 

Fantastiskt båtliv

Båtlivet var en lyckoträff för familjen Khakpour. Nu är även sonen Isak involverad i vårrustningen.

Pappa Mohammad konstaterar nöjt att han numera slipper vara ensam om att rusta familjens Bavaria 34 inför sommarens seglatser.

– Det är första gången Isak är med och vårrustar. Det kul att få hjälp med allt som ska göras innan sjösättning och underlättar även för mig. I år är det framför allt bottenmålning och ­polering som ska göras, säger han.

Fjärde säsongen

Efter att ha varit ute med ­bekanta köpte familjen Khakpour först en ­mindre segelbåt för att testa båtlivet på egen hand. De fastnade direkt och detta är fjärde säsongen med ­nuvarande båt.

– Vi är ute så ofta det finns tid och tillfälle. Sedan vi skaffade vår nya båt har vi varit i Trosa varje sommar och det hoppas jag att vi kan göra i år också. Båtlivet är fantastiskt, säger Mohammad leende.

 

 

 

 

 

 

En glad nybörjare

Både pappa och morfar var sjömän i Lettland. För Aleksej Jarkin var det självklart att skaffa egen båt.

Trots att båtlivet finns i släkten och att det bara var en tidsfråga innan Aleksej skulle skaffa egen båt beskriver han sig själv som en glad amatör.

– Jag testar mig fram och lär under tiden, säger han leende.

Siktar på Lettland

Resten av familjen var dock inte lika entusiastiska när Aleksej berättade att de skulle köpa båt förra sommaren. Hittills har han mest fått husera själv på segelbåten – en Danbåt 21 från -69.

– Det är lite att fixa innan sjö­sättning. Jag ska bland annat måla hela skrovet och byta all el i båten. Jag räknar med att den ska vara färdig till juni och då hoppas jag resten av familjen vill hänga med. Så småningom vill jag åka till både Öland och Gotland. Och även Lettland – men då behöver jag nog en större båt, konstaterar Aleksej.

Text: Mikael Bergkvist

Foto: Jonas Axelsson