Padelsuccé på Norra kajen

Alla som kan träffa en boll kan även spela padel. Den ­sociala racketsporten växer så det knakar över hela ­världen. Oskarshamns Padelklubbs två nya banor på Norra kajen är redan en stor succé.

Att den populära och snabbt växande träningsformen skulle funka även i Oskarshamn var han helt övertygad om. Men padelklubbens ordförande Lars Cederqvist blev nästan lite tagen på sängen av det stora intresset efter att de två nya banorna invigdes den 24 april.

Banorna är vackert belägna med hela hamnen i blickfånget.

– Det har varit ett otroligt mot­tagande. Långt över förväntan. Vi har haft spelare på banorna från tidig morgon till långt in på nätterna. På bara några veckor ökade antalet medlemmar i klubben till närmare 200, berättar han nöjt.

Startade 2016

För Lars Cederqvist är det även en personlig succé. Under en längre sejour på Mallorca med familjen för några år sedan spelade han padel nästan dagligen i ett halvår och blev ordentligt biten av sporten. Tillbaka på hemma­plan bestämde han sig tillsammans med några likasinnade för att starta Oskarshamns Padelklubb. Sedan starten 2016 har han varit drivande i arbetet kring de två nya banorna.

– Jag visste redan då att det fanns möjlighet att få bidrag till den här satsningen och att det fanns ett stort gryende intresse för padel, säger han.

Drömmarna förverkligades

Med bidrag från bland annat ­Arvsfonden, Jordbruksverket och ­Attraktiva Oskarshamn inleddes arbetet med att få till stånd de båda banorna. Efter diverse turer hit och dit kunde slutligen drömmarna om padelverksamhet i Oskarshamn förverkligas under våren. På första parkett dess­utom med hela hamnen i blickfånget från de två banorna.

– Det var ju ingen tvekan om att detta skulle bli succé, säger Henric Södergren som sitter i padelklubbens styrelse.

– Jag har följt utvecklingen i ­Västervik. De ligger något år före oss och där är intresset och antal ­spelare fortfarande på uppåtgående. Det ­kommer att bli likadant här.

Social aktivitet

Lars Cederqvist tror att nyckeln till framgång för padel är att i stort sett alla kan spela samtidigt som det är en rolig och social sysselsättning.

– Det är som en mix av tennis och squash fast i långsammare tempo. Reglerna är relativt lätta att lära sig och det är en låg tröskel för att få till en match. Möjligheten att kunna spela mot väggarna bidrar dessutom till spännande dueller, förklarar han.

Rabatt för medlemmar

Banorna är öppna dygnet runt med aktivitetsstyrd belysning. Bokningar görs via app eller på Oskarshamns Padelklubbs hemsida med 14 dagars framförhållning. För medlemmar i klubben är priserna rabatterade.

– Det finns även rack att låna gratis på Intersport och Coop Kolberga för de som vill testa. I övrigt är det vanliga träningskläder och tennis- eller inne­skor som behövs för att kunna spela, säger Lars Cederqvist.

Inom kort räknar han med att även klubbhuset ska vara på plats intill banorna på Norra kajen. Tillsammans med övriga planerade aktiviteter i området hoppas han att padelklubben ska bidra till att skapa liv och rörelse i hamnen.

– Det känns fantastiskt bra. Vi har fått en riktigt smakstart, konstaterar Lars Cederqvist.

Text: Mikael Bergkvist

Foto: Curt-Robert Lindqvist

 

Rack finns att låna gratis på Intersport och Coop Kolberga för de som vill prova på padel.

Så spelar du padel

En mix av tennis och squash och en perfekt sport för alla som vill testa en ny växande träningsform och ha riktigt roligt under tiden. Padel är socialt, enkelt att lära sig och passar alla – stora som små spelare, med eller utan förkunskaper.

Regler

En padelbana består av 10 x 20 meter spelglädje som omges av tre meter höga glasväggar. Dessa får även användas vid spel. Banans mitt delas av med ett nät och du spelar alltid dubbel, med fyra spelare.

• Poängen för­delas på samma sätt som i tennis, där varje poäng startas med en underhandsserve. Bollen får vid serven inte träffas över midjehöjd.

• Vid första poängen i varje game ska du som servar stå till höger om mittlinjen och serva diagonalt. Bollen måste gå över nät och studsa i serverutan. Därefter alternerar man sida.

• Du har två servar. Linjerna är endast i bruk vid serve, därefter är hela banan din spelplan. Vid serve får du inte träffa sidogallret efter en studs, endast glaset.

• Det är tillåtet att spela volley förutom vid servemottagning. Bollen får även studsa i marken och upp på sido-bakväggen innan den slås tillbaka till motståndarnas sida. Du får slå bollen i glasväggarna på din egen planhalva för att få över den till motståndarens sida.

• Förlorad poäng: Om bollen studsar två gånger på din sida, eller träffar en spelare. Bollen måste alltid först träffa marken och får inte spelas direkt i din mot­ståndares väggar.

Poängräkning

Padel spelas likt tennis med game och set. Game räknas 15/30/40/game. För att vinna ett set behöver du vinna minst sex game och leda med minst två game. Vid 6-6 spelas ett avgörande tiebreak där först till 7 poäng gäller. Vanligtvis spelas bäst av 3 eller 5 set.

Priser och bokning 

Bantider bokas via appen Playtomic, www.playtomic.io eller genom att trycka på den gröna knappen ”Boka playtomic” högst upp på Oskarshamns padelklubbs hemsida: www.padeloskarshamn.se 

Följande priser gäller vår/sommar 2020

Måndag-fredag kl. 16-22: 280 kr/tim

Måndag-fredag  kl. 07-16, lördag kl. 08-18 och söndag kl 08-22: 240kr/tim

Övriga tider: 200 kr/tim

Medlemmar får 40 kr/tim i rabatt