Blomsterprakt från Mexico

Mycket blomsterprakt för en relativt liten peng. Dahlior finns i alla möjliga färger och former och ­variationen är stor. Att ha dahlior i sina sommarbloms­kompositioner är alltid tacksamt.

Jag har odlat dahlior under många år. Sorterna har kommit och gått – men de finns alltid med på ett hörn hemma hos mig, säger trädgårdsarkitekt Linda Högsander Lindqvist och tillägger att det tråkigaste är att gräva upp och vinterförvara dem.

– Om man inte orkar med eller hinner den biten kan man ju köpa nya varje år, konstaterar hon leende.

Knölväxt på hög höjd

Dahlior är en växt som ger mycket blomsterprakt för en relativt liten peng. Linda Högsander Lindqvist här med katusdahlian ’Vuurvogel’.

Dahlian är en mexican och har faktiskt fått sitt namn efter en svensk Linnélärjunge, Andreas Dahl. De är knölväxter och växer naturligt på vulkansluttningar på cirka 2 000-3 000 meters höjd i Mexicos ­bergstrakter. Där är ett tempererat klimat och medeltemperaturen kring 15 grader, men går aldrig under 6-7 grader. Därför är ­dahlior känsliga för kyla. De återkommande regnskurarna i Mexico ger dem fukten och därför gillar heller inte dahlior om det blir jättetorra somrar. Dahlian är dessutom Mexicos nationalblomma.

– När det gäller sortnamn och ­dahlior kan förvirringen vara total. Antalet namngivna hybrider sedan 1800-talets början är nu uppe i 55 000! Sår man frön samlade från egna dahlior kan det bli vad som helst. Varje år kommer nya spännande sorter i ­butikerna och hos odlarna, berättar Linda Högsander Lindqvist.

En dahlia vill ha mycket vatten, mycket näring och mycket sol och vill gärna stå fritt. Vattningen ska öka med tillväxten. När man först sätter i krukor, om man förodlar dem, så ska de ha väldigt lite vatten i början. Detta eftersom de inte har rötter i början och knölen kan riskera att ruttna. Så fort man ser att det kommer upp ett skott kan man öka på med vattningen (se bild i vänster hörn).

Tål inte minusgrader

Dahlior vill ha ganska hög jord­värmetemperatur för att trivas så plantera inte ut dem för tidigt. Då kan de stanna av i tillväxten. Man kan också välja att plantera ut knölarna direkt i rabatten. Men det får inte bli minusgrader.

England är det stora dahlialandet med många föreningar och odlare. Här en bild från Kew Gardens.

– Jag brukar toppa plantorna för att få dem att förgrena sig och det ger mer kompakta plantor.  Sedan är det lite uppbindning och gödsling som gäller. Tänk på att stora dahlior behöver stöd. Det är lätt att glömma, och plötsligt har dahlian dragit iväg och så kommer ett slagregn eller stark blåst och den bryts av. Då ångrar man att man inte gett den något stöd i form av bambu­käppar eller liknande, förklarar Linda Högsander Lindqvist. 

 

Tips!

När man planterar en dahlia är ett tips att låta dem ligga en stund i en hink med ljummet vatten. Glöm heller inte att njuta av att plocka buketter hela sommaren. Lycka till!

Öppen Trädgård i Rotvik

Planera din lökrabatt, prydnadsgrästema

12 och 13 september kl 10.00–15.00

Prydnadsgräs, lökväxter, ovanliga sorter, perenner

För mer inspiration följ Instagram­kontot @rotvikstradgard