Åter på rull med Rutan

Från risigt vrak till vacker och iögonfallande pärla. Efter flera år och otaliga timmar i garaget har ­Tobias ­Johansson och Martina Pettersson återskapat sin ­Volkswagen Samba DeLux -65 till ursprungskick. Nu är det femte säsongen på vägarna med den ­campingutrustade Folkvagnsbussen Rutan.

– Med en sådan här buss får man inte vara rädd för att bli uttittad när man ­anländer till en campingplats. Samtidigt är det kul – vi möts alltid av glada leenden och tillrop, berättar Martina och barnen Moa, 9, och Max, 6 år, nickar instämmande.

– Det brukar ofta komma fram folk och prata med oss, säger de.

Tankarna kring att skaffa en Folkvagnsbuss väcktes för många år sedan – innan barnen föddes – när Tobias och Martina var ute på campingresa med sitt kompisgäng ”Oskarshamns­maffian”. Då hade de en Volkswagen Bubbla och sov i tält.

– Det såg så mysigt ut när de i gänget som hade Folkvagnsbussar bäddade upp och kröp in för natten. Så vi bestämde att vi skulle börja leta efter något passande objekt, förklarar Tobias.

Ovanlig modell

I sommar är det femte säsongen som familjen Johansson/Pettersson ger sig ut på vägarna med Rutan.

Egentligen hade de tänkt sig något mera körfärdigt och enklare. Men när de hittade den ovanliga Samba­modellen med bland annat små takfönster, sollucka och dubbla sidodörrar i ett garage i Uppsala kunde de inte låta bli. Trots att den varit avställd i 15 år och i stort sett bara var ett skal med alla delar spridda i olika lådor.

– Även om den hade haft sju ägare under årens lopp och var omlackad kändes bussen så unik så det var inget att tveka på. Jag beställde alla ­papper om den från VW i Tyskland innan renoveringsarbetet inleddes, berättar Tobias.

Medan han huvudsakligen ­hängde i garaget och mekade med hjälp och stöttning från kompisarna i ”Oskarshamns­maffian” fixade Martina främst med ny klädsel till stolar och dörrsidor. Efter drygt fem års renovering – och utökning av familjen med de två barnen – var Rutan färdig för premiärtur våren 2016. Nylackerad i tvåfärgad ­originalkulör och campinganpassad med fyra bäddar, kylskåp och allt annat som behövs för en familj på resande fot. 

– Syftet har hela tiden varit att bussen ska användas för både kortare och längre utflykter med allt vad det innebär. Skulle vi någon gång vilja ha den i mint condition får vi lackera om och fixa till den ytterligare, betonar Tobias och Martina.

Semestrar med bussen

Och mycket utflykter har det blivit. Både långväga och i närområdet. Den längsta utflykten hittills var till en VW-träff i Leksand förra sommaren då familjen även passade på att semestra i bussen under ett par veckor.

– Det tar lite tid att transportera sig med Rutan. Det går inte att köra fortare än 80-85 km/h för då låter det alldeles för mycket och hela bussen skakar och ristar, berättar Tobias leende.

Flera års arbete i garaget bar frukt. Det risiga vraket har förvandlats till en riktig skönhet som väcker stor uppmärksamhet.

Att bo i den fungerar dock riktigt bra. Även om det kräver lite planering och smidighet i samband med bäddning. Inte minst om det regnar och hela familjen ska vara inne i bussen samtidigt.

– Vi har modifierat och fixat succe­ssivt för att få allt som vi vill ha det. Dessutom har vi fått bra erfarenheter under årens lopp kring hur vi ska göra för att det ska funka på bästa sätt, förklarar Martina som inte saknar bekvämligheterna i en modern husbil.

– Visst skulle det vara enklare. Men inte alls lika charmigt, säger hon.

Ligger i tiden

I sommar är planen att åka på en VW-träff på Gotland. Oavsett om corona­pandemin sätter käppar i hjulet för själva träffen kommer det med största sannolikhet att bli en resa till Gotland ändå. Likaså spontana utflykter i närområdet när lusten faller på.

– Det är perfekt i dessa tider. Att bara åka ut till något mysigt och ­avskilt ställe och stanna en natt eller två.

Flera projekt

Med det senaste projektet – en Beach Buggy – har Tobias Johansson uppfyllt en dröm.

Även om Tobias inte beskriver sig som någon mekarkille gav åren i ­garaget med Rutan blodad tand. Under den gångna vintern har han renoverat en Beach Buggy som nyligen ­besiktigades.

– Jag har alltid velat ha en Beach Buggy. Det är i stort sett samma motor som i Folkvagnsbussen så jag hade ju även lite nytta av mina tidigare ­kunskaper. Dessutom är det kul att hela tiden lära sig nya saker, säger Tobias och avslöjar samtidigt att framtiden är tryggad med ytterligare ett par projekt.

– Vi har faktiskt två Folkvagns­bussar till; en från -65 samt ett skogsvrak från -74. Den äldre planerar vi att fixa först. Men den ska inte bli lika fin och originalrenoverad som Rutan. Mera en partybuss som vi inte behöver parkera utanför området nästa gång vi åker till Sweden Rock Festival!

Text: Mikael Bergkvist

Foto: Curt-Robert Lindqvist

 

Volkswagen T1 Samba DeLux

• Volkswagen Samba, även känd som ­Sunroof Deluxe, var den lyxigaste versionen av T1 och började tillverkas 1951. 

• Denna modell hade 23, senare modeller 21, fönster inklusive åtta panorama­fönster i taket. För att särskilja den från den vanliga Volkswagenbussen myntades namnet Samba. 

• Samba standardlackerades i två färger. Vanligtvis var den övre delen vit. De tvåfärgade sektionerna separerades med en dekorativ list. 

• Samba var utrustad med en så kallad ”hatt” framtill på taket som solskydd för föraren. 

• Den hade även en mera omfattande instrumentbräda än den vanliga T1. 

• Samba DeLux är idag den mest attraktiva Folkvagnsbussen bland entusiaster.