Tekniken tar torget till tusentals tittare

I stället för folksamlingar på gator och torg blir det folkfest framför datorn, plattan och mobilen. Sommartorget blir det stora crescendot när Kulturavdelningen fortsätter sin satsning på digitala mötesplatser. 

Att sommaren 2020 inte skulle bli som andra somrar har vi förstått sedan länge. Det gäller även Sommartorget som inte kommer att kunna genomföras som vanligt. Men Oskarshamns kommuns kulturavdelning vägrar att vika ner sig. 

– Vi ställer inte in, vi ställer bara om. Det blir fortfarande konserter, bara på ett annat sätt, säger kulturchef Peter O Ekberg. 

Studio i Kulturhuset

Program för livesända konserter.

Efter coronavirusets utbrott har det upprättats en studio i Kulturhuset där många av de evenemang som sedan tidigare var planerade i stället filmas och visas via kommunens hemsida och sociala medier. Nu blir det Sommartorgets tur att ta plats på den digitala scenen, dit publiken redan har hittat i stor skala. 

– Vi har fått jättebra respons från de som tittar. Och det är extra glädjande att så många kommenterar och interagerar med oss, säger Emelie König som är enhetschef för evenemang och information. 

Når hela världen

Hon ser de digitala spelningarna som ett bra substitut nu när läget är som det är. 

– Inget går upp mot det riktiga Sommartorget, men det är också något väldigt speciellt med direktsänd tv från Oskarshamn. Det blir något som görs av Oskarshamn – för Oskarshamn och hela världen kan faktiskt nu se Sommartorget i Oskarshamn. Dessutom går det att återuppleva evenemangen flera gånger eftersom allting går att se i efterhand på Facebook och YouTube. 

Anlitat proffs

Produktionen blir stor med upp till åtta kameror som fångar artisternas uppträdande med mesta möjliga dynamik. 

– En sådan produktion kräver lite mer kunskap och därför har vi anlitat riktiga proffs. Vi har visserligen samlat på oss mycket erfarenhet genom våra egna sändningar, men detta blir en nivåhöjning. Det är stora artister som kommer, så det gäller att göra dem rättvisa och det kommer vi garanterat att göra genom den här satsningen, säger Peter O Ekberg. 

Bidrar till kulturlivet

För honom har det blivit en principfråga att fortsätta leverera kulturupplevelser trots att förutsättningarna har förändrats på grund av pandemin. 

– Vi gör detta för vår stora och trogna publiks skull. Men också för artisterna. Oskarshamn är en kommun som tar kulturarbetarnas tuffa villkor på allvar och det visar vi bland annat genom att inte kasta in handduken när det blir hårda tider. Tack vare att våra politiker har sett behovet och beviljat medel kan vi fortsätta att bidra till ett rikt kulturliv, oavsett om det utspelar sig på nätet eller på våra gator och torg.

Text: Jonas Axelsson

Foto: Curt-Robert Lindqvist

 

Sommartorget Blå torsdag

Gå in och titta på Facebook-sidan Kulturhuset Oskarshamn eller på www.oskarshamn.se/kulturkanalen. Fyra torsdagar i rad från och med den 9 juli, klockan 19.00. Därefter kan du se konserterna när du vill.

Datum och artister för sommaren 2020: 

9/7: Louisiana Avenue

16/7: Fröken Elvis

23/7: Lisa Lystam Family Band

30/7: Kjell Gustavsson Rhythm & Blues Orchestra