Glassyra på Stora torget

Välbehövlig svalka från en oas mitt i stan. När solen tittar fram blir det snabbt skytteltrafik till Pressbyrån i Oskarshamn.
– Sommaren är verkligen vår tid, säger handlaren Alice Jonsson. 

När Stadsmagasinet och Pressbyrån tillsammans ­öppnade frysarna för en timmes glassyra på Stora torget blev det snabbt rusning efter de kalla god­bitarna. Bland de som passade på fanns Xhenita Jashari med familj.

– Barnen älskar glass! Och jag med för den delen, säger hon leende.

Pappa Kastriot Jashari ville prova något nytt och valde proteinglassen från Barebell med smak av hasselnöt och nougat. Systrarna Nova och Alba valde barnfavoriterna Bamse-glass respektive Kinder-glass och för mamma Xhenitas del blev det en Igloo Cola. 

Glassvimmel i Oskarshamn.

– Den perfekta törstsläckaren, ­konstaterar hon.  

Given storsäljare

Exakt hur mycket glass som säljs under en sommar på Pressbyrån i ­Oskarshamn är svårt att säga. 

– Det är i alla fall väldigt mycket! Och det är alltid lika roligt när den riktiga ruschen kommer igång på sommaren. På hösten och vintern går det åt mycket korv, men på våren och sommaren är glass och dricka de givna storsäljarna, konstaterar Alice Jonsson. 

På Pressbyrån finns ett digert glassutbud från klassiska GB med såväl sockerfria som glutenfria och veganska alternativ. 

– Det breda sortimentet gör att alla har möjligheten att njuta av en riktigt god glass, framhåller Alice Jonsson. 

Roligt jobb

Som 20-åring är Alice Jonsson en av de yngsta pressbyråhandlarna i landet. Hon har drivit Pressbyrån i Oskarshamn sedan januari 2019 och berättar att hon inte kunde trivas bättre. 

– Det är verkligen ett jätteroligt jobb och ett uppdrag som innebär mycket ansvar, vilket jag gillar, säger Alice Jonsson. 

Glassbyrån kommer tillbaka

Mot slutet av sommaren, mellan 17 augusti och 6 september, kommer Pressbyrån att återupprepa vinterns succé och döpa om sig till Glassbyrån och sälja all glass till halva priset. 

– När vi hade kampanjen senast var det väldigt uppskattat och många passade på att fylla frysen med sina favoritglassar. Så det känns roligt att kunna erbjuda detta ännu en gång och vi uppmanar alla glass­älskare att förbeställa sina lådor när vi öppnar för detta i mitten på augusti.

Text: Jonas Axelsson

Foto: Curt-Robert Lindqvist