Pizza som gynnar sjukvården

Sugen på pizza. Och lite välgörenhet? Då är det läge att boka in den 15 september i ­almanackan. Då kommer nämligen Kadri Gümüs, som driver pizzeria Viktoria, att skänka hela dags­kassan till Oskarshamns sjukhus.

Tankarna kring en välgörenhetsinsamling till förmån för sjukvården har funnits länge. Kadri Gümüs kom till Sverige som flykting 2003 och har alltid känt sig väl mottagen av den svenska sjukvården. Inte minst sedan hans hustru blev sjuk för flera år sedan.

– Som kurd i Turkiet är sjukvård inte något självklart. I Sverige har min fru däremot alltid fått väldigt bra hjälp. Det är många som sliter hårt inom vården och det här är ett sätt att ge tillbaka, förklarar han.

Full bemanning

Den 15 september kommer hela personalstyrkan att finnas på plats på pizzerian på Hamngatan. Likaså kommer kylar, frysar och skafferi var fyllda till bredden av alla tänkbara råvaror.

– Vi kommer att ha full bemanning och vara väl förberedda. Sedan är det bara att hoppas att även våra gäster kommer och bidrar till insamlingen. Det är jättesvårt att gissa på hur mycket vi kommer att sälja under dagen. Men det kommer att finnas pizza och övrigt från vår meny till alla som vill handla, säger Kadri Gümüs.

God gärning

Han betonar att alla intäkter under dagen oavkortat kommer att skänkas till Oskarshamns sjukhus. Pizzeria Viktoria har varit i kontakt med företrädare för sjukhushuset. Men exakt vad pengarna kommer att användas till är ännu inte bestämt.

– Vi ser det framför allt som en god gärning där pengarna på något sätt kan komma till nytta för sjukhuset. En kan inte göra allt, men alla kan göra något. Vi hoppas även att vår insamling ska bidra till att utmana andra företag i Oskarshamn till liknande insamlingar. Gemenskapen och att tillsammans kunna stötta och sponsra både föreningsliv och andra funktioner i samhället är viktigt, konstaterar Kadri Gümüs.

Förtydligande

Stadsmagasinet har fått reaktioner på ett citat i artikeln om Pizzeria Viktoria angående sjukvården för kurder i Turkiet. Vi betonar att Stadsmagasinet är neutralt och inte tar ställning i frågan. Stadsmagasinet beklagar om någon känner sig illa berörd.