Hög tid att sätta vårlökarna i jorden

Med hösten i antåga­nde är det hög tid att få de ­vårblommande lökarna i jorden.

Alla som vill ha vårlig blomsterprakt i rabatten bör redan nu börja med plantering och övriga förberedelser. Vårlöken går bra att plantera från september och ända fram tills tjälen går i marken. Men ju tidigare på hösten desto bättre är det.

– Det gäller framför allt de minsta lökarna som exempelvis snödropp och krokus. Om de inte kommer i jorden tillräckligt snabbt finns det risk att de torkar och mister sin växtkraft. Dessutom behöver de vattnas omgående. Det ger resultat till våren, förklarar Linda Högsander Lindqvist.

Med perenner

Som trädgårdsarkitekt är hon även mån om var och hur lökarna ska planteras.

– Antingen kan man ha en yta med bara vårlökar och plantera nytt från år till år. Ett tips är annars att plantera dem tillsammans med perenner som sedan döljer de vissna bladen. Att låta dem vara kvar ger dessutom näring till nästa år.

Tulpanlökarna är inte lika brådskande. Men de måste planteras innan frosten kommer.

– Liljeblommande och lite mörkare tulpaner hör till mina personliga favoriter och kan med fördel blandas med lite ljusare växter. De är dessutom mer långlivade än övriga tulpaner.

Lång blomning

Linda Högsander Lindqvist ser även en stor fördel med att mixa exempelvis hyacinter, påskliljor och tulpaner i samma plantering.

– Då får man en lång blomning där de olika växterna avlöser varandra från april och ända fram till juni, säger hon.

Text: Mikael Bergkvist

Foto: Curt-Robert Lindqvist

Linda Högsander Lindqvist.

Prydnad över tid

Många prydnadsgrässorter uppfyller önskemålen om en trädgård som håller över tid. Prydnadsgräset skapar en mysig atmosfär i trädgården med vacker siluett och rogivande prassel. De kräver inte heller mycket gödsel eller vatten.

Elegant prydnadsgräs

Det japanska och eleganta Miscantushusgräset är framför allt uppskattat för sina fina vippor som får en extra effekt när ­frosten och snön lägger sig. Det finns många olika sorter att välja på och prydnads­gräset blommar från september.

Perfekt tid för buskar

Hösten är även den perfekta tiden för att plantera perenner, buskar och träd.

Växterna etablerar sig bättre när det är fuktigt i marken under hösten. Dessutom är allt på plats och redo att börja växa ordentligt när våren kommer.

Vattna det vintergröna

Det är viktigt att ­vattna upp ­vintergröna buskar som exempelvis ­rhododendron, barrväxter och buxbom ordentligt under hösten. Gärna rejält och vid ett par tillfällen så att de står emot tjältorka på vårvintern bättre.

 

Öppen trädgård i Rotvik

Lökrabatt- och prydnadsgrästema 26 september

Lökväxter, prydnadsgräs och perenner

Kl. 10.00 – 15.00

För mer inspiration följ instagramkontot @rotvikstradgard