Guldgul bisyssla med stor spridning

Från det lilla honungshuset i Sjoketorp till ICA-butiker över hela Sverige. Under 40 år har Rune Axelsson varit lokal biodlare. I dag hör han till de större leverantörerna av fast svensk honung.

Rune Axelsson är mitt uppe i slutskattningen sina cirka 200 bisamhällen. De är utspridda över stora delar av mellersta Kalmar län – från Mönsterås till Mörlunda.

– De brukar bli lite drygt 20 ton fast honung varje år som jag, genom mitt medlemskap i Svensk Landskaps-honung, huvudsakligen levererar direkt till ICA Grossist i Västerås och som sedan skickas vidare till ICA-butiker över hela Sverige. Dessutom levererar mitt företag, Honung från Småland, till livsmedelsbutiker lokalt och vi säljer även via REKO-ring Oskarshamn, berättar han.

Rune Axelsson tappar cirka 50 000 burkar honung varje år manuellt.

Började i vedboden

När Rune inledde sin bi- och honungsverksamhet i början av 80-talet var det i betydligt blygsammare skala. Då tog han hand om och beredde sina honungsskördar i den iordninggjorda och anpassade vedboden intill gården i Sjoketorp, belägen i skogen några mil nordväst om Oskarshamn.

– Jag höll på med jord- och skogsbruk och tyckte det verkade intressant med bin och honungsproduktion. Jag gick en kurs och skaffade sedan ett bisamhälle, förklarar han.

Utökade efter hand

I takt med ökat intresse blev också antalet bisamhälle fler och fler. Ett par år senare köpte han den motoriserade slungan – som fortfarande är i drift – för att effektivt kunna ta hand om all honung.

– Ganska snart började jag leverera till dåvarande Egons Livs i Svalliden och åkte även runt på marknader. Jag insåg att det fanns ett stort intresse för min honung, säger Rune och betonar att honungsproduktionen alltid har varit en bisyssla. I ordets rätta bemärkelse.

– Jag hade tidigare heltidsjobb som elektriker på Scania och skötte även gården. Så det här är något jag enbart har gjort på ledig tid, förklarar han leende.

71-årige Rune Axelsson har inga planer på att trappa ned honungsproduktionen.

Byggde honungshus

Sedan närmare 30 år tillbaka ingår Rune i Svensk Landskapshonung. Det är en ekonomisk förening med ett tiotal av de större biodlarna i landet. Föreningen bildades 1990 med målsättningen att leverera honung året om direkt till livsmedelskedjorna utan mellanhänder.

– För att ha tillräcklig kapacitet och uppfylla alla krav kring hantering av honung byggde jag det nuvarande honungshuset 2002. Förutom den honung som mina egna bin producerar köper jag in mellan fem och tio ton lokal honung varje år som jag tar hand om och förädlar.

Rune visar runt i lokalen där han har sin slunga och där det även finns speciella maskiner för avtäckning av vaxet på ramarna. Han poängterar att all tappning av honung däremot sker helt manuellt. Något som är både kraft- och tidskrävande med tanke på att han årligen köper in och fyller cirka 50 000 burkar med honung.

– Det blir lite monotont och sliter på axlarna. När jag tappar honungen kan jag inte sitta stilla för länge. Jag måste upp och röra på mig med jämna mellanrum, förklarar Rune som trots sina 71 år inte har några planer på att trappa ned.

Svärsonen Tobias Bladh håller som bäst på att sätta sig in i såväl biodling som honungsproduktion för att kunna föra hantverket vidare.

Tryggad återväxt

Tack vare att dottern Rosita och svärsonen Tobias Bladh har tagit över gården och driver skogsbruket vidare hoppas han även att återväxten för fortsatt biodling och honungsproduktion är tryggad.

– Jag håller på att sätta mig in i allt som rör bin och honung. Det är mycket att lära sig och det kommer att ta tid. Samtidigt är det väldigt kul och det finns ett stort intresse. Dessutom är honung ett fantastiskt livsmedel. Både som den är – ringlad över en skål granola och krämig turkisk yoghurt – eller som ingrediens i matlagning, framhåller Tobias som ser fram emot att driva det uppskattade hantverket kring biodling och honungsproduktion vidare.

Text: Mikael Bergkvist

Foto: Curt-Robert Lindqvist