Ljuständning med omtanke

Under allhelgona är det tradition att tända ljus för att ­minnas sina saknade nära och kära. Av olika skäl har dock inte alla möjlighet att personligen besöka gravarna. Därför erbjuder Fonus kostnadsfri hjälp med ljus­tändning på Västra begravningsplatsen och ­Döderhults kyrkogård.

Förra året tände Fonus närmare 8 300 ljus på 460 kyrkogårdar runt om i Sverige under allhelgonahelgen. I Oskarshamn hade Hanna Messner och hennes medarbetare på Fonus fullt upp med ljuständning på Västra begravningsplatsen vid Skogskapellet.

– Det handlar om omtanke. Ett sätt för oss att visa att vi verkligen bryr oss hela vägen. Därför har vi även utökat den kostnadsfria tjänsten till Döderhults kyrkogård i år, säger hon.

Responsen på ljuständningen från alla de som inte själva kunde ta sig till kyrkogården på grund av ålder och sjukdom, att de inte hade tid eller bodde för långt borta var minst sagt överväldigande. Fonus har därför tagit beslut om att erbjuda denna tjänst även inför årets allhelgonahelg.

– I år är behovet om möjligt ännu större på grund av Covid-19. Vid allhelgona är det mycket folk i rörelse på kyrkogårdarna vilket gör att många kanske avstår att besöka graven under helgen. Då kan vi hjälpa till att tända ljusen, framhåller Hanna Messner.

– Det är ett sätt för oss att visa att vi verkligen bryr oss hela vägen, säger Hanna Messner om den kostnadsfria tjänsten.

Utvalda kyrkogårdar

Till skillnad från förra året kommer Fonus i Oskarshamn i år att tända ljus på Västra begravningsplatsen samt även Döderhults kyrkogård. Även om Hanna Messner och hennes medarbetare skulle vilja tända ljus på samtliga kyrkogårdar i närområdet finns tyvärr inte den möjligheten. 

– För oss är det viktigt att vi kan tända alla de ljus som önskas av oss, därför har Fonus valt ut ett antal kyrkogårdar runt om i Sverige. I  Oskarshamn kommer vi att inrikta oss på Västra begravningsplatsen samt Döderhults kyrkogård, där vi i samarbete med Familjens Jurist tänder ljus på gravarna. Det omfattar alla gravplatstyper på respektive kyrkogård, förklarar hon.

Alla som själva vill besöka kyrko­gården under allhelgonahelgen är varmt välkomna att hämta ett gratis gravljus på Fonus kontor.

Beställs visa hemsidan

Fonus ljuständning beställs via hemsidan fonus.se där beställaren fyller i uppgifter om vems grav ljuset ska tändas på och var på kyrkogården som graven finns. I samband med ljuständningen tar Fonus ett kort på det tända ljuset vid graven och skickar till beställaren.

– Vi håller öppet för beställning av ljuständning på vår hemsida fram till den 27 oktober. Det går givetvis att kontakta oss på annat sätt eller besöka vårt kontor på Källgatan för att göra en beställning, betonar Hanna Messner.

Alla som själva vill besöka kyrkogården under allhelgonahelgen är varmt välkomna att hämta ett gratis gravljus på kontoret innan helgen. Det finns dessutom möjlighet att köpa gravlyktor samt batteriljus.

Text: Mikael Bergkvist

Foto: Curt-Robert Lindqvist

 

Fakta om fonus

Fonus är landets mest anlitade begravningsbyrå. Samarbetar med Familjens Jurist, som är Sveriges största juristbyrå inom familjejuridik. Fonus ägs gemensamt av föreningar och organisationer. Vinsten återinvesteras i verksamheten. Bildades 1945 för att motverka höga priser. Fonus har jour dygnet runt och kan hjälpa till med hämtningar när som helst.