Julhandla säkert på annorlunda sätt

Oskarshamns handlare vill att julhandeln blir så säker som möjligt. Boka egen tid i butiken utanför öppettiderna, koppla upp ett videosamtal med butikspersonalen eller få fri hemleverans. Det är några alternativ för att kunderna ska kunna göra sina inköp säkert och lokalt.

Butikerna har gjort generella anpassningar utifrån den rådande situation med avståndsmarkeringar och tillgång till handsprit. Allt för att den som vill göra sina inköp på plats ska kunna göra det på ett så tryggt sätt som möjligt. Men extrema tider kräver extraordinära insatser.

Tillsammans har Oskarshamns kommun, Attraktiva Oskarshamn AB och Handel Oskarshamn tagit fram ett slags åtgärdspaket som ska främja handeln, utan att den riskerar att bidra till ökad smittspridning i samhället.

– Om vi vill att verksamheterna ska finnas kvar efter pandemin, så måste vi stödja dem under pandemin också, säger Johan Sjöstrand, platsutvecklare på Attraktiva Oskarshamn.

Kostnadsfri hemleverans

Erbjudandet om kostnadsfri hemleverans är för alla butiker i Oskarshamns kommun och gäller mellan den 16 november och 8 december. Transport erbjuds ej för Apoteksvaror, Systembolag, livsmedel, kapitalvaror och andra stora varor som ej ryms i en personbil.

www.oskarshamn.com/corona/ finns information vad som gäller för respektive butik.

– Gensvaret har varit fantastiskt från butikernas sida. Och alla har verkligen jobbat för att få fram lösningar som passar deras verksamheter. Samtidigt ska det vara så smidigt som möjligt för kunderna att ringa in sina beställningar. Butikerna erbjuder sedan olika betalningsalternativ, som Swish, kort och eller betalning mot faktura. Däremot är det inte möjligt med kontant betalning i samband med leverans, säger Johan Sjöstrand.

Kostnadsfri hemleverans erbjuds för alla butiker i Oskarshamns kommun till och med 8 december.

Julklappsförslag

Han vill också lyfta fram möjligheten att köpa ett presentkort som julklapp till sina nära och kära. Ett 60-tal butiker är anslutna och bland medlemmarna finns butiker, restauranger, caféer och salonger. På handeloskarshamn.se/presentkort/ kan presentkortet beställas och det finns mer information om vilka butiker som är anslutna.

 

Vintertorget i säkrast möjliga skrud

Lilla torget förvandlas återigen till det populära Vintertorget. Under december och en bit in i januari förgylls stadsbilden med julgran, julpynt, julsånger med mera.

Den 6 december öppnar Vintertorget för tredje året i rad. Årets upplaga blir dock på grund av rådande restriktioner i begränsad omfattning. Men en stor gran, smågranar, tomtar, halmbalar och annat som hör julen till kommer att vara på plats.

– Trots coronatider vill vi ge oskarshamnarna en rejäl dos julkänsla. Men självklart ser vi till att det genomförs på säkrast möjligaste sätt. Den populära skridskobanan har vi tyvärr tvingats plocka bort, säger Mattias Lago, platsutvecklare på Attraktiva Oskarshamn.

Tanken är att Vintertorget kommer att vara öppet till den 6 januari.

– Blir det en succé är det mycket möjligt att vi fortsätter att ha torget öppet ytterligare några veckor.

Pynt, Evenemang och Aktiviteter

Även i år har förskolebarn fått vara med och pynta och göra fint, allt för att det ska bli en så trevlig och julig miljö som möjligt.

Däremot blir inga evenemang med musikuppträdande och även luciakröningen får stryka på foten. Det blir inte heller någon officiell julskyltning i samband med öppnandet av Vintertorget som traditionsenligt sammanfaller med andra advent. Men det blir några olika mindre aktiviteter.

Lilla torget förvandlas återigen till det populära Vintertorget.

Fokus på Upplevelser

– I år blir det fokus på visuella upplevelser som folk kan ta del av när de är i rörelse på stan. De fysiska aktiviteter som vi anordnar är av lekkaraktär och riktar sig till de yngre barnen, säger Mattias Lago.

Bland annat blir det ett stort memoryspel, julinspirerat luffarschack och Tomtens stuga, där barnen kan lämna in sina önskelistor. En av nyheterna för årets upplaga av Vintertorget är en slags jukebox med förinspelade jullåtar av bland annat förskolebarn och olika lokala körer. Elever från Oscarsgymnasiets Estetiska program bidrar också med två julsånger.

– Det är bra att vi kan fortsätta traditionen med Vintertorget trots omständigheterna och göra vad vi kan för att sprida julstämning. Vi har fått tänka till lite extra i år vilket har resulterat i flera nya lekfulla inslag. Vi hoppas att det ska bli en trevlig upplevelse, så varmt välkomna att besöka Vintertorget även i år – men gör det såklart med ansvar och med avstånd till andra personer, säger stadsarkitekt Erik Hjertqvist.

Text: Urban Löfqvist

Foto: Attraktiva Oskarshamn

 

HANDLA CORONASÄKERT

Många butiker i Oskarshamn erbjuder olika slags coronaanpassade lösningar för sina kunder.

Privatshopping, hemleverans, distansshopping, via videouppkoppling, eller möjligheten att hämta sina varor färdigpackade utanför butiken är några av de kreativa lösningar som Oskarshamns handlare har tagit fram.