Avdramatiserar med kvinnlig charm

Stora motorer imponerar inte på Nanna Grahn.

– Min favoritbil är Saab V4 för den är så vacker,  förklarar Bilprovningen i Oskarshamns första kvinnliga besiktningstekniker leende.

Hon är uppvuxen med skogsmaskiner och har kört både timmertransporter och vanlig lastbil i linjetrafik. Efter 20 år på vägarna var det inte något särskilt överlagt eller medvetet val att byta karriär till besiktningstekniker.

– Det var en ren slump. En granne i Ruda hade jobbat på Bilprovningen i många år och tyckte att jag skulle söka hans tjänst när han gick i pension. Han trodde att det skulle passa mig, berättar Nanna.

Sagt och gjort. Hon skickade in sina handlingar sista ansökningsdagen utan några större förhoppningar. Och fick jobbet. Den 1 mars 2019 började Nanna på Bilprovningen i Oskarshamn.

– Med facit i hand är jag glad att jag följde hans råd. Kroppen började bli lite sliten efter alla år som chaufför och jag stortrivs verkligen på Bilprovningen. Det bästa är alla nya människor jag träffar varje dag.

Även om Nanna har ett motorintresse genom sina tidigare yrken och även kört folkrace i ungdomen framhåller hon att det är något helt annat att jobba som besiktningstekniker.

– Det är ett helt annat tänk och samtidigt ett stort ansvar. Skulle jag missa ett dåligt bromsrör kan det medföra en allvarlig olycka, förklarar Nanna som hittills har utbildat och certifierat sig för besiktning av alla fordon förutom motorcykel.

Att vara besiktningstekniker innebär ett stort ansvar då fel på bilarna kan få förödande konsekvenser.

Livsresan från Norrland till Högsby

Den norrländska dialekten avslöjar hennes ursprung. Nanna kommer ursprungligen från det lilla samhället Åsele i Västerbottens län. En bidragande orsak till hennes tidigare yrkesval.

– Kommer man ifrån Åsele börjar man antingen att jobba inom vården eller köra timmerbil efter skolan …

Nanna valde det sistnämnda. Direkt efter fordon- och transportutbildning på gymnasiet i Vilhelmina började hon ratta timmerbil. Fem år senare gick flytten till Umeå och jobb som lastbilschaufför med transporter av bland annat tidningar och medicin över stora delar av Norrlands inland.

– Folk tycker det är långt att pendla mellan Högsby och Oskarshamn. Då har de inte kört lastbil i Norrland, säger Nanna och skrattar.

Trots att hon inte hade varit söder om Stockholm tidigare, tvekade inte Nanna att flytta till Västervik när hon fick jobb som chaufför på ett återvinningsföretag 2009. Så småningom tog kärleken henne till Ruda och ytterligare chaufförsjobb på ett par olika transportföretag i regionen. I dag bor hon i Högsby med sambo, barn och bonusbarn.

– Jag trivs i Småland förutom att det är så rått och fuktigt den här årstiden. Jag föreställde mig att det skulle vara plattlandskap som i Skåne. Men här är det ju nästan som hemma i Norrland med all skog, konstaterar hon leende.

Nanna – den första kvinnliga besiktningsteknikern

Att vara den första kvinnliga besiktningsteknikern på Bilprovningen i Oskarshamn ser Nanna inte som något hinder eller problem. Snarare tvärtom.

– Det är faktiskt en hel del tjejer som jobbar på våra stationer runtomkring och det bidrar nog till att lätta upp stämningen ytterligare. I dag är det inte så dramatiskt att besikta bilen – det händer faktiskt att folk tar med sig fikakorgen när de ska hit. Jag pratar med våra kunder och försöker vara så pedagogisk som möjligt. Förklarar vad jag gör och varför jag gör det.

Något som Mats Rudén från Mörlunda kan instämma i till fullo. Första kontrollen av hans tre år gamla Hyundai gick som en dans med Nanna som besiktande tekniker.

– Jag var väl inte speciellt nervös med en ny bil. Det kändes väldigt bra och jag blev mycket väl mottagen, framhåller han efter att tagit emot det blanka besiktningsprotokollet.

Blankt protokoll. Mats Rudén från Mörlunda var mycket nöjd över Nannas bemötande på Bilprovningen.

Nannas favoritbesiktningstyp

Om Nanna Grahn själv ska välja vilken typ av bilar hon helst besiktigar, föredrar hon äldre och mera mekaniska modeller före nya high tech-bilar.

– Jag besiktade nyligen en äldre Saab 99 i fantastiskt fint skick. Jag blir nästan lite rörd när folk tar hand om och vårdar sina bilar på det sättet.  Fast det är även kul och spännande att få ta del av all den nya tekniken, betonar hon.

Text: Mikael Bergkvist
Foto: Curt-Robert Lindqvist

 

Minnesvärda besiktningar:

  • Som relativt nyutbildad besiktningstekniker fick jag besikta en nyare Maserati. Jag lyckades dessvärre få bilen att gå i lås när jag skulle kolla bakluckan. Nyckeln till key less-systemet låg kvar i bilens mittkonsol. Det var lite svettigt innan bärgningsfirman kom och lyckades få ned ena fönstret och låsa upp bilen.
  • En äldre man med en större Mercedes med V8-motor hade nog lite svårt att förlika sig med att jag, som tjej, skulle besikta hans bil. Han bröstade upp sig och frågade om jag hade sett en så stor motor tidigare. När jag förklarade att den inte var speciellt stor i jämförelse med de motorer jag var van vid som lastbilschaufför så tystnade han.

All ny teknik innebär att Nanna hela tiden lär sig nya saker. Hennes favoriter är dock de äldre bilarna.

 

Nanna grahn

Ålder: Fyller 41 på juldagen

Bor: Hus i Högsby

Familj: Sambo Thomas Serrander, barnen Robin, 16, och Fanny, 12, samt bonussonen Devin, 7 år

Gör: Besiktningstekniker på Bilprovningen  i Oskarshamn

Fritid: Umgås med familj och vänner, har nyligen köpt motorcykel – Suzuki Intruder 800 – och planerar att ta MC-körkort till våren

Kör: Volvo V50 2010 – en trygg och bra bil. Fick jag välja skulle jag helst vilja ha en vacker gammal Saab V4

Det bästa med jobbet: Träffa nya människor, utmaningen att hela tiden lära sig nya saker och kollegorna