Begravningsceremoni med personligare utformning

Ett minne för livet.
Med nystartade Familjebyrån vill Hanna Messner utforma personliga begravningar och hjälpa de anhöriga till ett ljust och fint avsked att bära med sig i framtiden.
– Att driva begravningsbyrå i egen regi medför större möjligheter, säger hon.

Trots sin ringa ålder har 30-åriga Hanna Messner lång och gedigen erfarenhet som begravningsentreprenör. För nio år sedan började hon på Fonus i Oskarshamn och har under resans gång utvecklat både stor yrkesskicklighet och omsorg om detaljer.

– Jag älskar mötet med människor. Att sträcka ut en hand i ett svårt och utsatt läge och dela med mig av min kunskap och erfarenhet för att skapa något vackert och fint. 

Den 1 februari öppnar Hanna Messner Familjebyrån i Grindstugan vid Repslagarhuset. En begravningsbyrå i egen regi som ombesörjer alla tjänster kring begravningar. Även juridik och gravstenar.

– Sorgeprocessen är jobbig för de allra flesta och det är mycket som ska planeras. Jag finns med och hjälper till hela vägen – från inledande kontakt och planering kring begravningsceremoni med programkort, blomsterarrangemang och allt övrigt som hör till samt gravsten och bouppteckning, förklarar hon och betonar att hon både har tidigare erfarenhet och även i framtiden kommer att vända sig mot alla trossamfund. 

– Vi tillhandahåller även tjänsten Livsarkivet där man sammanställer sina önskemål kring sin begravning och som nära och kära kan ta del av när man inte längre finns eller kan meddela det själv.

Började tidigt

Att starta egen begravningsbyrå är ett beslut som har vuxit fram hos Hanna Messner under årens lopp. Hon började i branschen redan som 22-åring och har sett trenden gå mot allt mer personliga och individuellt utformade begravningar. Det kan handla om allt ifrån att på olika sätt lyfta fram ett intresse eller betona det yrke som personen hade.

– Genom att driva begravningsbyrå i egen regi har jag möjligheter att kunna skapa ett sista minne som är lika unikt som det liv som har levts, och utforma begravningar helt efter den avlidnes och de anhörigas önskemål. Under planeringens gång skapar jag mig en bild av den avlidne. Genom att sedan spegla människan blir begravningen både personlig och fin.

I de nyrenoverade och anpassade lokalerna kan Hanna Messner ta emot de anhöriga på ett värdigt sätt och ombesörja alla tjänster kring begravningar.

Bra läge

Hanna Messner betonar att Familjebyråns lokalisering i Grindstugan vid Repslagarhuset är vald med stor omsorg. Både lite avsides och ändå nära centrum med hög tillgänglighet och egna parkeringsplatser precis intill entrén.

– Det är helt perfekt för min verksamhet. I de nyrenoverade och anpassad lokalerna, som jag hyr av SBB, kan jag ta emot de anhöriga på ett värdigt sätt. Här finns även visningsrum för olika kistor och urnor, berättar hon och tillägger att hela verksamheten kommer att genomsyras av en tydlig miljöprofil. 

– Familjebyrån erbjuder en världsunik svensktillverkad kista som är tillverkad av hälften så mycket träd som en traditionell kista.  Alla våra kistor är dessutom svensktillverkade med enbart grön el. För kistans material, dess framställning och alla transporter klimatkompenserar kistfabriken genom att plantera träd. Det innebär att alla kistor är CO²-neutrala och i vårt sortiment finns även flera FSC-märkta produkter.

Verkar lokalt

Familjebyråns geografiska utgångspunkt är Oskarshamn. Verksamheten omfattar även Högsby med omnejd med lokal representation på plats. Hanna Messner poängterar att hon har ett brett kontaktnät i branschen som underlättar för alla tjänster kring begravningen.

– När det gäller exempelvis transporter och de tillfällen då jag själv inte har möjlighet att närvara som ceremonivärd har jag redan nu knutit ett antal erfarna personer till Familjebyrån, säger hon.

 

Text: Mikael Bergkvist

Foto: Curt-Robert Lindqvist

 

Familjebyrån

• Ingår i Sveriges Auktoriserade Begravningsbyråer och tillhör Sveriges Begravnings­byråers Förbund (SBF) som bildades 1922 och är en medlems­organisation för cirka 400 privatägda begravningsbyråer i landet.

• Att vara en auktoriserad begravningsbyrå innebär högt ställda krav på bland annat utbildning, material, lokal, bilar, ansvars­försäkring. En auktoriserad Begravningsbyrå står under bevakning och har en stor kontroll minst vart femte år. Att en begravningsbyrå är auktoriserad känner man igen på symbolen som finns på hemsidan och i skyltningen.

Familjebyrån

Garvaregatan 13E, 572 32 Oskarshamn

Tel: 0491-44 40 01

www.familjebyran.com

 

Hanna Messner

Ålder: 30 år

Familj: Sambo Marcus samt barnen Gillis,
6 år och Hedvig, 3 år

Bor: Hus i Stångehamn

Gör: Driver nystartade Familjebyrån
– allt inom begravningar, juridik och gravstenar

Fritid: Umgås med familj och vänner, spenderar tid i trädgården med att bland annat odla och driva upp växter under ­större delen av året (drömmer om ett orangeri)