Fullt blås på Kulturskolan

Trots rådande omständigheter är Kulturskolans ­verksamhet i full gång för de 350 eleverna.
– Vi har dock fortfarande ­platser kvar till ­samtliga ­instrument, säger Simon Leidecker. 

Tioårige Eric Deiver började spela trumpet för två och ett halvt år sedan. Han följer noggrant sin lärare Maria Shaiks anvisningar och tillsammans låter de tonerna ljuda över undervisningssalen på Norra skolan.

– Jag ville börja spela ett instrument och tyckte trumpet var häftigt, berättar han.

Tioårige Eric Deiver övar trumpet ­tillsammans med sin lärare Maria Shaik under coronasäkra former med plexiglas mellan sig.

På plats och digitalt

Eftersom Eric går på mellanstadiet får han undervisning på plats. Kulturskolans högstadie- och gymnasieelever undervisas däremot digitalt.

– Vi följer den ordinarie skolans regler och rekommendationer. Men även låg- och mellanstadieelever, samt övriga nya elever som vill, kan få digital undervisning. Det har fungerat bra hittills, säger kulturskolechef Simon Leidecker.

Publika evenemang

Förutom digital undervisning arrangerade Kulturskolan även ett 60-tal publika evenemang via digitala kanaler under förra året. Bland annat körkonserten ”Popundret” med totalt 170 medverkande elever samt mindre elevaftnar som sedan sändes via Kulturkanalen.

– Genom våra digitala konserter har vi nått en större publik och även de som av olika anledningar inte hade haft möjlighet att ta del av -konserterna annars. Så det är något som vi kommer fortsätta med även i framtiden. 

Simon Leidecker framhåller att en rad nya satsningar inom Kulturskolan är på gång. Bland annat körprojektet Tvåornas kör där alla elever i årskurs 2 i kommunen bjuds in till klassrumsövningar för att sedan genomföra en stor gemensam körkonsert. Även eleverna i årskurs 1 kommer att bjudas in till ett speciellt blåsorkesterprojekt för att öka intresset ytter-ligare för dess instrument.

– Vi har även inlett ett samarbete med Talent Coach. De jobbar med unga talanger i länet som kan vara tydliga förebilder för våra elever, berättar han.

Bleckblåslärare Maria Shaik undervisar både på plats och digitalt. Även om hon tycker att det har fungerat bra under det gångna året längtar hon efter att få stå på scenen framför publik med sina elever igen.

– Publikrespons är viktigt. Det är en upplevelse som ger eleverna mersmak, säger hon. 

Text: Mikael Bergkvist

Foto: Curt-Robert Lindqvist

 

Kulturskolan Oskarshamn

Erbjuder en mängd olika kurser inom musik, bild, dans och film. Undervisningen sker både under och efter skoltid och är förlagd till såväl grundskolornas lokaler som musikhuset på Oscarsgymnasiet och Kulturhuset. Numera sker undervisning även digitalt. Musikundervisningen vänder sig till elever från årskurs två upp till 19 år.

Mer information samt kurskatalog finns på ­Kulturskolans hemsida via www.oskarshamn.se