Ökat intresse för klubbad kvalitet

Ett enkelt sätt att handla kvalitet. Auktionshuset Thelin & Johansson  hade ett rejält uppsving under förra året.
– Folk vill ha saker med patina. Dessutom ligger ­miljötänk i tiden.

Under sina 30 år i auktionsbranschen har Patrik Johansson handlat med både stort och smått. Men sällan upplevt en sådan efterfrågan som under 2020.

– Det har verkligen varit full fart. Både bra inflöde av alla möjliga typer av gods och fantastisk försäljning via auktionsplattformen Auctionet, konstaterar han och medarbetarna Joacim Andersson och Malin Hermansson nickar instämmande.

Kvalitet och livslängd

En bidragande orsak är den rådande situationen som har medfört att gemene man i många fall har haft mera tid att både städa ur förråd och se över vad som behöver kompletteras i hemmet. Likaså har den ökade miljömedvetenheten bidragit till att allt fler efterfrågar begagnade saker av hög kvalitet och med lång livslängd.

– Både köpare och säljare har blivit mer insatta och vet vad som är gångbart. Designmöbler av hög klass är mycket eftertraktade, framhåller Joacim Andersson.

– Likaså får sakerna gärna se använda ut och ha lite patina, tillägger Malin Hermansson.

Har nyanställt

Under förra året ökade Auktionshuset Thelin & Johansson försäljningen med åtta miljoner kronor jämfört med 2019. För att klara den kraftigt ökade omsättningen anställdes ytterligare två medarbetare till verksamheten i Oskarshamn som idag sysselsätter sex personer.

– Det har medfört att vi snabbt kan katalogisera, värdera och sedan få ut sakerna på Auctionet inom ett par, tre veckor. Tidigare kunde det dröja flera månader innan de kom ut till försäljning. Nu har vi cirka 600 föremål ute hela tiden, förklarar Patrik Johansson.

Sedan ett par år tillbaka har Auktionshuset Thelin & Johansson ett showroom på Köpmangatan där kunderna både kan lämna in saker och bekanta sig närmare med det som är till salu.

– All försäljning görs sedan via online-auktioner på Auctionet. Där presenteras även alla saker som vi auktionerar ut med bilder och beskrivningar. Våra kunder finns över hela världen och vi har levererat föremål till mer än 100 länder, berättar Patrik Johansson.

Text: Mikael Bergkvist

Foto: Curt-Robert Lindqvist

 

Auktionshuset Thelin & Johansson

Drivs av Patrik Johansson och Max Thelin med auktionshus i ­Oskarshamn och Växjö som sysselsätter totalt 14 personer.

Tar både emot enstaka föremål över disk och erbjuder helhetslösningar med hämtning, försäljning och flyttstädning av hela hem och dödsbon.

All försäljning sker via onlineauktioner på plattformen auctionet.com som har i snitt 12 000 besökare per dygn. Försäljningen är provisionsbaserad. Auktionshusets showroom i Oskarshamn är öppet måndag och onsdag mellan kl. 12.00-18.00. Under våren är målsättningen att utöka öppettiderna även till lördagar.