Stora dopparedagen året runt

Vinterbad i all ära. Lena Björk Karlsson har tagit sitt ­badande ett steg längre och utmanat sig själv att bada varje dag under ett helt år oavsett väder och vind.
– Att bada är en kick för hela kroppen, säger hon leende.

Utan tvekan kliver Lena ned på stegen i det nästintill nollgradiga vattnet. Efter några lugna, djupa andetag släpper hon taget om stegen och tar ett par simtag innan hon vänder tillbaka och klättrar upp för stegen igen. Fortfarande med ett stort leende på läpparna.

– Första gången jag badade i så här kallt vatten trodde jag verkligen att jag skulle dö. Nu är det bara en sådan otroligt skön känsla. Jag känner hur blodet rusar runt i kroppen och blir nästan lite hög på alla endorfiner, förklarar hon.

Förknippat med glädje

För Lena har bad i alla former alltid varit förknippat med glädje. För några år sedan testade hon att vinterbada för första gången. Efter en hel del vedermödor – bland annat nödvändigheten att hugga upp en vak för att ta sig ner i vattnet – och viss invänjning har hon även tagit vinterbad till sitt hjärta. Men dagliga bad oavsett väder och vind är något helt nytt.

– Tidigare år har jag på sin höjd kanske badat någon gång i veckan under vinterhalvåret. Sedan 1 januari är mitt mål att bada varje dag under 2021. Under förutsättning att jag inte blir sjuk eller liknande, förklarar Lena.

Hittills har det gått över förväntan. Trots snö och ihållande kyla. Tack vare pumpen som kommunen har installerat vid stegen i Havslätt har hon inte heller behövt hugga någon vak i isen för att bada.

– Det har funkat jättebra. Jag byter om hemma så jag kan kliva ner i vattnet ganska omgående. Sedan har jag med mig ett torrt ombyte och rejält varma skor som jag tar på mig direkt efter badet.

Den 1 januari inledde Lena Björk Karlsson sin utmaning. Under ett helt år – oavsett väder och vind – kommer hon att ta ett dagligt bad.

Badskor och handskar

Lena framhåller även sina badskor i neoprengummi och berättar att hon planerar att skaffa likadana handskar att ha på sig vid kalla bad. Likaså vikten att ha mössa på sig för att behålla värmen.

– Visst kan det kännas lite kallt precis i början. Men det är häftigt att känna hur snabbt kroppen anpassar sig, konstaterar hon.

Att vinterhalvårets bad tenderar att bli mer äventyrliga än under den varma årstiden har sina naturliga orsaker. Lena har dock planer på att vidga sina badvyer ytterligare till sommaren.

– På sommaren finns det ju så mycket fler möjligheter. Då kan man bada på de flesta ställen där det finns vatten. Det kan vara allt från insjöar och bäckar till sandstränder och klippor. En dröm jag har är att bada i en fors någonstans.

En dröm som Lena Björk Karlsson med all säkerhet kommer att infria under sitt badår.

Text: Mikael Bergkvist

Foto: Curt-Robert Lindqvist

Tips för åretruntbadare

Bada tillsammans med någon.

Använd stege för att snabbt komma i och upp ur vattnet.

Lämplig bad­mössa och bad­tofflor/skor är bra för att undvika frysskador.

Var försiktig vid tidigare hjärtsjukdomar eller högt blodtryck – kolla med läkare först.

Undvik att bada i samband med alkohol.

Följ Lenas badutmaning! På Facebook-sidan Kallbad Oskarshamn och via Instagram @kallbadoskarshamn lägger Lena regelbundet upp bilder och ­reflektioner på sina dagliga bad under 2021.