Högsäsong för förodling

Fröfirmorna lanserar ­årligen nya sorter. Samtidigt ökar intresset stadigt för att dra upp sina egna plantor för framtida grönsaker i trädgårdslandet eller blommor till ­sommarens snittbuketter.

Linda Högsander Lindqvist framhåller den tidiga vårens förodlig som ett både billigt och roligt alternativ att testa nya sorter. Och inte heller speciellt svårt.

– Jag fascineras varje år när jag tar fram min frölåda och tänker på hur snart det lilla, lilla fröet kommer vara en stor planta. I början av säsongen är allt fortfarande möjligt. Det är en härlig känsla, säger hon. 

En grönsak som Linda alltid sår är kronärtskocka. De måste sås tidigt för att man ska hinna njuta av dem. De flesta övriga grönsaker kan direktsås längre fram under våren. Kronärtskockan kan även användas i rabatten som prydnadsväxt om man låter den gå i blom. 

– Använd tillskottsbelysning annars blir plantorna gängliga eftersom de inte får tillräckligt med ljus inomhus. Plantorna ska helst inte dra iväg utan ska bli knubbiga och stadiga, förklarar hon. 

För en vildare och lite mer naturlig look på buketten har Linda här valt att använda rosenskära, blodtopp, svansfjädergräs, axrisp, vallmofrökapslar, luktärt, parksallad och alunrot.

Gräs och fröställningar

Under årens lopp har Linda lärt sig vilka växter som är bra att använda till snitt. Hon betonar växter eftersom man inte behöver begränsa sig till att bara använda blommor. Det finns ettåriga gräs som är vackra i buketter som exempelvis svansfjädergräs, harsvans, lampborstgräs och fjäderborstgräs. Ibland kan även vackra fröställningar, bland annat vallmofrökapslar, smyga sig in i hennes buketter (se bukettbild).

– Mina tips på bra sommarblommor är rosenskära, lejongap, zinnia, luktärtor samt olika sorters salvior, dahlior och astrar. Att tänka på att välja olika form på blommorna är värdefullt. 

 

Workshop

En workshop på temat ”Odla växter för att skapa dina egna blomsterarrangemang!” kommer att hållas i sommar på ­Berguvsvägen 2 för den som vill lära sig mer. I den ingår växtkunskap, växtkomposition och hur man odlar fram växterna. 

Skicka mail till linda.hogsander@telia.com för mer information.

 

Klicka på bilden för att se Lindas guide från frö till planta!