Second hand som livsstil

Hon är uppvuxen med ärvda och begagnade kläder. Numera har Maria Nääf Rosenqvist ekonomiska ­möjligheter att köpa nytt. Men hon har medvetet valt att konsumera cirkulärt i så stor utsträckning som ­möjligt.

Symaskinen har en given plats på köksbordet hemma hos familjen Nääf Rosenqvist. Att sy om och sy nytt är ett stort intresse för Maria. Likaså att handla kläder, skor och även möbler och andra förnödenheter på second hand.

– Att köpa begagnat, lokalproducerat och ekologiskt har blivit en livsstil för hela familjen. Vi försöker leva cirkulärt i den mån det är möjligt, förklarar hon.

Förutom de ekonomiska fördelarna framhåller Maria klimat och miljö som de starkast bidragande orsakerna till att vara cirkulent.

– Det handlar inte minst om barnens framtid. Det är inte hållbart att fortsätta konsumera i den här takten, säger hon.

Begagnade klänningar på rad i Maria Nääf ­Rosenqvists garderob.

Second hand i första hand

När det gäller just barnen har hon samlat på sig en del urvuxna och överblivna kläder från släktingar och vänner. Ofta räcker det med att ”gå ner i källaren och handla” för att hitta något nytt och passande.

–Skulle det som behövs inte finnas där, eller om jag och min man behöver något nytt klädesplagg, letar jag i första hand i de lokala second hand-butikerna.

Maria framhåller att det finns ett ganska bra utbud för begagnade kläder och prylar i Oskarshamn. Som exempelvis Busfrö och Shalom Second hand där hon förutom att köpa även lämnar in och skänker sådant som familjen själva inte behöver.

– Nästa steg är att söka efter det specifika plagget på nätet via Blocket, Tradera eller sociala medier. Men det kan ta lite tid och är det något som behövs omgående så är sista utvägen att köpa nytt. Men då handlar jag alltid lokalt och medvetet. Det ska vara ekologiskt tillverkade produkter av hög kvalitet som håller länge, framhåller hon.

– Efter att ha hittat ett par snygga byxor behövde jag även ett par passande sneakers. Jag hade inga speciella önskemål om färg eller märke. Via en Instagramgrupp för begagnade kläder fick jag syn på de här. De var både snygga och i rätt storlek, berättar Maria Nääf Rosenqvist.

Lönar sig i längden

För den oinvigde kan det kanske tyckas vara krångligt. Maria betonar dock att det ökade intresset för second hand och att gemene man tänker allt mer cirkulärt har gjort det enklare.

– Det tar förvisso lite mer tid och man får ha en annan inställning. Men det lönar sig definitivt i längden, konstaterar hon leende.

Förutom att konsumera cirkulärt har Maria köpt in ett antal begagnade klänningar i olika modeller och storlekar som hon sedan lagat, sytt om och fixat till.

– Tanken är att hyra ut dem till en billig peng så att alla ska ha möjlighet att gå på studentbal och liknande. Tyvärr har ju allt sådant varit vilande på grund av pandemin. Men till våren hoppas jag komma igång med den här verksamheten via mitt Instagramkonto @rosenqvist_uthyrning, säger hon.

Text: Mikael Bergkvist

Foto: Curt-Robert Lindqvist

 

Maria Nääf Rosenqvist

Ålder: 35 år

Bor: Lägenhet på Låglandsvägen

Familj: Man Daniel samt barnen Albin, 12, och Lova, 7 år

Gör: Undersköterska på radiologiska kliniken

Fritid: Sy, läsa, pyssla, laga mat och umgås med barnen

Aktuell: Försöker leva så cirkulärt som möjligt