Klurigt pyssel med pussel

En utmaning i flera dimensioner som sätter fantasin på prov. Till skillnad från vanliga pussel handlar det inte om att pussla efter en färdig bild.
– Först måste man lista ut motivet, förklarar Marie ­Hjertkvist Henriksson.

Pusslandet har hon haft med sig ända sedan barndomens gemensamma familjeaktiviteter i samband med olika högtider och andra sammankomster. Under senare år har Maries pusselintresse tagit ny fart.

– Att lägga pussel är en lagom utmaning som sätter tankeverksamheten på prov. Det är även avkopplande att sjunka in i pusslets värld. Jag har flera bekanta som också har återupptagit sitt pusselintresse. Det är ett trevligt pyssel när man inte kan ägna sig åt andra sociala aktiviteter på grund av coronaviruset, säger hon.

Pussel med finess

En ytterligare starkt bidragande orsak till Maries nyvaknade pusselintresse är de kluriga pusslen från Wasgij. Finessen med dessa pussel är att man inte lägger det motiv som är avbildat på kartongen. Det handlar i stället om att lista ut hur motivet kommer att se ut på samma plats en stund senare, flera år senare eller kanske flera år tidigare beroende på vilket pussel som läggs.

– Jag testade ett sådant pussel med 500 bitar för något år sedan och blev helt fast. Eftersom man inte pusslar det man ser krävs det ett annat tankesätt. Det gäller att ha mycket fantasi och nästan vara lite detektiv, förklarar hon.

Konceptet Destiny går ut på att pussla framtiden.

Tydligt uppsving

Numera är det uteslutande pussel från Wasgij som gäller. Eftersom en stor del av tjusningen är borta när motivet är avslöjat är det inte kul att lägga dem två gånger. Därför byter Marie pussel regelbundet med sina bekanta.

– Det märks verkligen att det är ett uppsving för pussel. Många pratar om det och är intresserade. Inte minst de här annorlunda pusslen, säger hon.

Den speciella och praktiska pusselmatta som Marie enkelt kan plocka fram när lusten faller på har också underlättat och uppmuntrat hennes intresse.

– Det är perfekt. Är det mycket sport på tv kan jag ta fram och ägna mig åt mitt pussel samtidigt som jag är närvarande och umgås med min man, förklarar hon leende.

Text: Mikael Bergkvist

Foto: Curt-Robert Lindqvist

 

Fördelar med pussel 

Avstressande

Bra hjärngympa

Olika svårighetsgrader

Tar lite plats

Relativt låg kostnad

 

Från läromedel till nöje

Engelsmannen John Spilsbury brukar räknas som pusslets fader. Han klistrade en karta på en bit trä och sågade ut varje land ­noggrant. Pussel av denna typ användes sedan i skolor till att lära ut geografi med. Från att ha börjat som nytta blev pusslen också nöje under andra halvan av 1800-talet. Den tidens pussel innehöll inte lika många bitar som idag och det var inte alltid det fanns någon bild av motivet på kartongen.

 

Figursågad förströelse

Ordet pussel kommer av engelskans ”puzzle” som betyder förbrylla. Den egentliga termen för denna typ av pussel är ”jigsaw puzzle”, vilket visar på vilket sätt bitarna skars ut i invecklade mönster – ”jigsaw” betyder figursåg. 

 

Wasgijs koncept

• Original: Pussla inte det du ser. Pussla vad karaktärerna tittar på

• Christmas: Pussla inte det du ser. Pussla vad karaktärerna tittar på

• Destiny: Pussla inte det du ser. Pussla framtiden.

• Mystery: Pussla inte det du ser. Pussla vad som händer härnäst.

 

Olika typer av pussel

Bildpussel

Logikpussel

Mekaniska pussel

Ordpussel

 

Pusseltips

1. Sortera bitarna efter kant, färgtoner eller motiv

2. Börja alltid med att pussla ihop kantbitarna

3. Se till att inte ha lösa bitar innanför kanten – enbart de som ska pusslas ihop

4. Pussla en speciella färger eller motiv i tur och ordning