Fokus på färgsättning

Färgsättningen i ett rum är kort och gott kulörerna på de material man väljer till de olika ytorna, som exempelvis golv, väggar, lister och foder och tak. Ibland väljer man att måla väggarna, ibland vill man hellre ha en tapet. Eller en kombination av båda. 

Det finns flera olika tillvägagångssätt att använda sig av när man jobbar med färgsättning, dessa brukar man kalla för färgsättningsverktyg. Vi kommer tillbaka till några av dessa lite senare.

Det viktigaste att börja med är att titta över vad man har att utgå ifrån. Är det något i rummet som ska vara kvar? Som till exempel golvet, soffan, kanske en tavla eller ett par nya kuddar som man tycker mycket om.

Glöm inte golvet

Golvets färg är något som många glömmer när de ska göra om sitt rum. Golvet är ju en mycket stor del av rummets totala yta, så det är mycket viktigt att verkligen ta med det i sin färgsättning. Som exempel så har ju många golv av naturfärgad ek i sina hem Dessa golv har ett ganska kraftigt uttryck av gult som är viktigt att ha i åtanke när man väljer in övriga kulörer för att få en genomarbetad och harmonisk färgsättning.

Detta öppnar för frågan om man kan blanda varma och kalla färger? Absolut säger jag! Det är till och med nödvändigt för att få ett rum att kännas intressant och välkomnande. 

Om man har då till exempel ett vardagsrum som man vill fräscha upp. Vi säger att det finns ett ekparkettgolv som du vill behålla och en mellangrå soffa som fortfarande får hänga med.  Hur gör man då? Var ska man börja? Hur ska man tänka? Här kan man jobba med olika färgsättningsverktyg. 

Color-blocking eller komplementfärger betyder att man jobbar med kulörer som ligger på motsatt sida i färgtoncirkeln. Gult ligger mittemot blått och rött ligger mittemot grönt, orange mittemot turkos och så vidare. Här har många en föreställning om att det endast gäller starka kulörer, maximalkulörerna, men det stämmer inte.

Tittar vi närmre på färgen på ovan nämnda ekparkett så har den förstås en komplementfärg någonstans på andra sidan av färgcirkeln. Alltså gulbeige-sand på ena sidan och en dov blågrå på den andra. Här har vi då hittat en utmärkt komplementfärg att jobba med på väggarna till ekparketten. När man är klar med detta val så kan man välja att arbeta vidare med nästa färgsättningsverktyg.

Ton-i-ton

När man jobbar med ton-i-ton så väljer man att använda sig av en och samma kulör men varierar kulörstyrka och ljus. I exemplet ovan så har vi ekgolvets kulör som har en gulbeige/sand kulör. Ton-i-ton med det blir då alla beiga toner, mörkare och ljusare, som har samma mängd gult i sig. Här kan man leka med mattor, och kuddar, tavlor, krukor och gardiner.

Har vi nu satt ner foten och valt en väggkulör i den gråblå kulör som är komplementfärg till golvet så kan vi leka vidare med ton-i-ton till den med. Olika ljusa och mörka toner av gråblått med andra ord. Kanske en matta som har både sand och gråblått i sig, några enfärgade och mönstrade kuddar till soffan som knyter ihop de båda kulörvalen och du är i hamn!

Text: Victoria Nilsson

Victoria Nilsson är Stadsmagasinets nya inredningsexpert och kommer regelbundet att dela med sig av sina kunskaper kring färg och inredning, tapeter och golv, belysning, möbler och allt där emellan.