Charmiga lägenheter i SBB:s fastighetsbestånd

– För SBB är det viktigt att behålla charmen i de lägenheter som finns i äldre fastigheter. Lägenheternas unikitet med kakelugnar, stukatur och spegeldörrar innebär att vi kan erbjuda boendemiljöer utöver det vanliga.
Det säger Nathalie Bäck, som är ny fastighetsförvaltare ­på ­expansiva SBB i Oskarshamn.

SBB (Samhällsbyggnadsbolaget i Norden), har precis genomfört en större omorganisation. I samband med den tar Nathalie Bäck klivet in i sin nya roll som fastighetsförvaltare. Hennes företrädare Peter Jansson blir teknisk förvaltare för SBB Region Mitt, ett område som sträcker sig från småländska ostkusten till Göteborg och ned mot nordöstra Skåne. 

Som förvaltare har Nathalie Bäck ett övergripande ansvar för fastig-heterna och för personalen i Oskarshamn. Hon har arbetat på SBB sedan 2017 och har därmed varit med på en resa som har inneburit köp av både Kuststaden och Bolunden.

– Tidigare arbetade jag med uthyrning, säger hon. 

Fastighetsförvaltaren Nathalie Bäck med uthyrarna
Sophia Petersson, Ingela Aplfjord och Jolin Lejonqvist.

Hela Norden

SBB verkar i hela Norden. Drygt 80 procent av det totala fastighetsbeståndet finns inom segmentet samhällsfastigheter, som till exempel skolor, sjukvård och rättsväsende. I Oskarshamn äger SBB, förutom bostäder, förskolan Arken, polisstationen och Repslagarhuset. 

– Oskarshamn är lite annorlunda än de andra orterna där vi är verksamma. Här är hyreslägenheterna i majoritet i vårt utbud, säger Nathalie Bäck.

Den höga koncentrationen av hyresrätter gör att förvaltaren har mycket kontakt med hyresgästerna.  

– Vi har ett fantastiskt team av fastighetstekniker och fastighetsskötare här i Oskarshamn, säger hon.

Tillsammans med uthyrarna Sophia Petersson, Ingela Alpfjord och Jolin Lejonqvist är hon den som arbetar närmast kunderna. 

– Det är kul att arbeta med uthyrning av unika bostäder, så unika att de inte har någon konkurrens här i kommunen. SBB har fler väldigt attraktiva lägenheter i unika boendemiljöer i äldre fastigheter, säger Sophia Petersson. 

SBB försöker att behålla karaktären och charmen i de äldre lägenheterna.

– Kakelugnar, träspegeldörrar och liknande river vi inte ut, utan behåller dem när det är möjligt. Tiden då man ersatte allt de gamla med nytt är förbi, säger Peter Jansson. 

Sophia Petersson, uthyrare, visar runt i en paradvåning, belägen i Gamla Sjömanshuset på Båtgatan.

Renoverade lägenheter

För SBB är bara det bästa bra nog. För renoveringar och andra åtgärder i fastighetsbeståndet anlitas endast de mest välrenommerade hantverkarna.

– Sedan 2018 har vi totalrenoverat cirka 200 av våra drygt 1 000 lägenheter i Oskarshamn, säger Nathalie Bäck.

Flera renoveringar och fastighetsutvecklande åtgärder är att vänta inom en snar framtid i Oskarshamn. Genom appen Avy (se sidoartikel) kan de boende själva välja standardhöjande åtgärder i sina lägenheter. Önskemål som sedan leder till såväl mindre åtgärder som omfattande renoveringar. 

Text: Urban Löfqvist

Foto: Curt-Robert Lindqvist

 

SBB 

SBB:s ambition är att bli Nordens största fastighetsbolag för bostäder och samhällsfastigheter. De högt ställda ambitionerna märks inte bara på att bolaget växer genom fastighetsförvärv, utan också på satsningar på de befintliga fastighets­beståndet. Totalt äger företaget drygt 13 000 lägenheter i Sverige. SBB är också den störst aktören i Sverige när det gäller ägande av offentliga lokaler och LSS-­boende.

 

SBB i Oskarshamn

SBB är ett företag som lever som det lär. Genom en rad pågående och nyligen avslutade projekt bidrar SBB till social, miljömässig och ekonomisk hållbar utveckling av lokalsamhället. 

Smedkroken nr 2-10 i kvarteret Nestor,  45 lägenheter. SBB har nyligen avslutat ett större energiprojekt till en kostnad av 12 miljoner kronor. Hyresgästerna har fått jämnare värme i lägenheterna och sänkt uppvärmingskostnaderna. Säkerhetsdörrar, nytt nyckelsystem och LED-lampor har installerats.

LSS-boende skapat i gamla ICA vid Humleplan.

LSS-boende i Påskallavik. Tvär­gatan 3–29, Vattugatan 2–9, Ekbackevägen 20–22. Pelletsuppvärmningen bytts mot bergvärme.

SBB har varit med i upprustningen av Köpmangatan och uppfräschningen utanför ingången till Flanaden.