Goda råd för husmålningen

Att måla om ett hus är både tidskrävande och kostsamt. Coloramas fasadexperter ser till att det blir rätt från ­början när det gäller allt från underarbete till val av färg.

Magnus Utterström och Per Nilsson på Colorama i Oskarshamn står till tjänst med såväl hembesök för fasadbesiktning som handfasta råd och tips till kunder som står i färd med att måla om huset.

– För att uppnå ett bra resultat vid ommålning av fasaden är det viktigt göra rätt enligt konstens alla regler. Det händer hela tiden nya saker i färgbranschen och produkterna utvecklas ständigt – det som var rätt för fem, tio år sedan är inte helt självklart det som gäller idag. Därför är det viktigt att veta hur man ska gå tillväga innan startar ett så stort projekt som ommålning av huset, förklarar Magnus och Per.

 

Det första steget är alltid att tvätta fasaden och sedan låta allt torka ordentligt för att inte riskera att stänga in fukt under den nya färgen. Underarbetet är beroende av skicket på den befintliga färgen – är färgen gammal, saknar homogen struktur och flagar kan det vara aktuellt med både skrapning och så småningom grundmålning.

– När det sedan kommer till själva målningen är det viktigt att få rätt antal strykningar och skikttjocklek på färgen för att den ska hålla och vara beständig under lång tid. Detta är i sin tur beroende av både vilken färgtyp och kulör man använder. 

– Färgerna har blivit betydligt bättre under senare år med förlängda intervaller för ommålning – men det gäller att välja en färg med utgångspunkt från bland annat husets läge samt utsatthet för väder och vind, framhåller Magnus och Per. 

Text & Foto: Mikael Bergkvist

Fasadexperterna Per Nilsson och Magnus ­Utterström på Colorama framhåller vikten av att gå rätt tillväga vid ommålningen av huset.

Coloramas fasadexpert

Har du köpt ett hus där du inte vet vad fasaden målats med tidigare? Det kan vara fasadlasyr, täcklasyr, slamfärg eller oljefärg – och det måste du veta innan du kan välja rätt fasadfärg. Fasadexperten analyserar snabbt och enkelt och ger ett besked.

Vill du veta fasadens skick? Hemma hos dig kollar fasadexperten om virket är torrt med fuktmätare och om det finns udda lösningar någonstans som kan dra åt sig fukt i framtiden.

Vill du få de bästa knepen och tricksen för att göra arbetet enklare? Fasadexperten ger dig en arbetsbeskrivning på hur du går till väga.