Kulturlivet blomstrar digitalt

Kulturlivet i Oskarshamn står sig starkt trots rådande omständigheter. Genom Kulturkanalen har många av de planerade arrangemangen och aktiviteterna genomförts i digitalt format. Och även en hel del nya.

Oskarshamns kommun ligger i framkant när det gäller att satsa på kulturen under pandemin. Det är både bra och värdefullt, på många sätt. Kulturupplevelser är viktigt för allas vårt välmående, säger Peter O Ekberg, kulturchef.

Den 22 maj förra året var det premiärsändning för Kulturkanalen. Bakom låg ett politiskt beslut om att skapa möjligheter för det lokala kulturlivet att nå ut även i corona-tider. Sedan dess har det blivit fler än hundra sändningar. Liveshower med lokala band och institutioner som Kulturskolan, ES-programmet, Folkhögskolan och Länsmusiken. Boktips, barnprogram och kulturarvsprogram som ”På vischan med Thomas Gren”. Talkshows som ”Freda Freda!”, föreläsningar och museivisningar. Listan är lång över det som sänts via Oskarshamns kommuns Youtube-kanal, och via Kulturhusets Facebook-sida.

– Ingen kunde tro att vi skulle nå upp till över 100 000 visningar sedan starten, säger Emelie König, evenemangsansvarig. 

 

Framgångarna har möjliggjorts genom att vara produktionsmässigt snabbfotade, kreativa och idérika. Inte minst tack vare en kompetent och effektiv personal i form av Johan Swärd, ljud- och ljusansvarig, Isak Hultberg, bildproducent, Malin Ingemansson, dekor och studiokamera samt Nicole Sandoval, programledare och samordnare. 

Kulturskolan har fortsatt sin verksamhet med vissa ändringar, där högstadie- och gymnasieelever undervisas digitalt. Förutom digital undervisning arrangerar Kulturskolan även evenemang via de digitala kanalerna. 

– Ett stort projekt just nu är Tvåornas kör för kommunens andraklassare. Våra musikpedagoger har spelat in videos med sång, musik och rörelse och som eleverna tar del av digitalt. Smittoläget avgör i vilken form konserten blir i samband med skolavslutningen, säger kulturskolechef Simon Leidecker.

Även Kulturbussen, en del av Oskarshamns bibliotek, är en viktig kulturaktör. Den är både bokbuss och upplevelseleverantör på en och samma gång och når ut till landsbygd, närorterna och stan med sin service. Regelbundna bokturer körs men också konst- och kulturupplevelser. 

 

Trots begränsningar i antalet samlade besökare på biblioteken och muséerna så är även de i full gång. Servicenivån är hög. Meröppet har införts, take away-koncept finns, ett nytt kulturmötescentrum på Källströmsgården i Påskallavik har öppnat och på Döderhultarmuseet-arbetas det med uppdateringar för att stärka besöksupplevelsen. 

– Jodå, det händer mycket positivt, trots pandemin. Förhoppningsvis går vi dock inom överskådlig tid gradvis tillbaka till normalläge, då allt fler verksamheter öppnas upp och vi alla kan mötas igen. Det är ju ändå så vi helst vill ha det, säger Peter O Ekberg.

Text: Urban Löfqvist

Foto: Curt-Robert Lindqvist