Smart väg med Teknikcollege

Hugo Häll från Oskarshamn valde att läsa teknik­programmet när det var det var dags att börja på ­Oscarsgymnasiet. Tack vare att teknikprogrammet ingår i Teknikcollege kan han nu göra sitt examensarbete på Svensk Kärnbränsle­hantering AB, SKB.

Den nu 24-årige Hugo grundade sitt gymnasieval på sitt intresse för teknik och vetenskap. Efter gymnasietiden var han skoltrött och arbetade som montör på Scania i ett år. När Hugo sedan kände att han var redo att läsa vidare sökte han till industriell ekonomi på Linnéuniversitetet i Växjö.

Många företag, däribland Oskarshamns, erbjuder universitetsstudenterna både föreläsningar och studiebesök med jämna mellanrum. Det var efter en av SKB:s föreläsningar som Hugo tog kontakt med Kajsa Engholm, SKB:s skolinformatör, för att höra om det var möjligt att göra sitt examensarbete hos SKB.

– Att få göra examensarbete på SKB är något jag haft i bakhuvudet länge. Att slutförvara det radioaktiva avfallet är ett både spännande och viktigt projekt. Det är inget man kan vänta med, avfallet måste ju tas om hand.

 

Kajsa skickade ut en intresseförfrågan bland SKB:s chefer och nu håller Hugo och hans klasskamrat Jesper Hallenborg på och titta på olika metoder för hur bentoniten kan fraktas ner i slutförvaret.

– Uppdraget är väldigt intressant. Det är roligt att få göra något på riktigt, att det inte bara handlar om teori, förklarar han. 

Hugo Häll och Jesper Hallenborg har blivit väl omhändertagna under sin första tid på SKB.

– Handledare Heikki Laitinen vill verkligen att vi ska lyckas.

SKB är ett av flera företag i Oskarshamn som ingår i Teknikcollege. Företagen är alla industriföretag som ständigt är på jakt efter kompetent personal. 

– I vår kommun finns många helt världsunika verksamheter och företag. Vägen till att arbeta och utvecklas hos dem kan med fördel starta med en Teknikcollege-certifierad utbildning, säger Kajsa Engholm. 

Hugo Häll ångrar inte för en sekund att han valde Teknikprogrammet vid Oscarsgymnasiet, något som ledde till universitetsstudier och ett spännande examensarbete på SKB.

 

Teknikcollege

Teknikcollege Östra Småland består i dag av kommunerna Hultsfred, ­Vimmerby, ­Högsby, Mönsterås, Oskarshamn och Västervik. Tillsammans med ett 40-tal medlemsföretag, Teknikföretag, IF Metall, Arbetsförmedlingen och ­Linnéuniversitetet är det framför allt två saker som ­Teknikcollege är: 

En samverkansplattform med målet att kompetensförsörjningen till de lokala och regionala industri- och teknikföretagen ska fungera. 

En certifiering och kvalitetssäkring av ­industrirelevanta utbildningar på ­gymnasie- och YH-nivå. 

Teknikcollege Oskarshamn startade 2012 som en del av Mervärdesprogrammet och drivs numera som ett permanent ­projekt.

Certifierade utbildningar:

Program på Oscarsgymnasiet: Industri­tekniska, El- och energi, Naturvetenskap och Teknik 

Nova: Drifttekniker/Processoperatör, Produktionsteknik