Högtryck på rekordheta fritidshus

En lugn tillflyktsplats i den stormiga vardagen. Många har upptäckt fördelarna med att äga ett fritidshus. Svensk Fastighetsförmedling i Oskarshamn rapporterar om ett högtryck på marknaden just nu.

För fritidshusägare som går i säljtankar har läget att agera aldrig varit bättre. 

– Det har varit hög efterfrågan på fritidshus ganska länge, vilket har drivit upp priserna till nya rekordnivåer. I Kalmar län började det ta fart ordentligt under 2020 och sedan har det bara fortsatt uppåt. För de senaste 12 månaderna visar statistiken en prisökning på 18,2 procent, berättar Erika Axtelius som är fastighets-mäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Oskarshamn.

Erika Axtelius är fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Oskarshamn.

Den kraftiga prisökningen beror på en ökad efterfrågan samtidigt som utbudet är relativt lågt. I vanliga fall brukar det finnas strax över 100 objekt ute till försäljning vid den här tiden på året. Men i år är antalet fritidshus på Hemnet betydligt färre. 

– Det har att göra med pandemin och att folk väljer att behålla sina semesterboenden i större utsträckning. Hemester har slagit igenom på allvar och många vill ha ett fritidshus på hemmaplan så att man lätt kan ta sig dit och komma ifrån lite, säger Erika Axtelius. 

Även intresset för villor och bostadsrätter är stort just nu, vilket syns tydligt i prisbilden. De senaste tolv månaderna har priserna på villor i Oskarshamn ökat med 11,9 procent. Motsvarande siffra för bostadsrätter är 10,4 procent.

– Marknaden är het och till de som går i säljtankar säger vi: sälj nu. Att sälja i rätt tid är verkligen att rekommendera om man vill ha så bra betalt som möjligt. Och med hjälp av vår tjänst Läge+ skapas bästa tänk-bara förutsättningar för en lyckad affär, framhåller Erika Axtelius.

Text: Jonas Axelsson

Foto: Curt-Robert Lindqvist

 

Särskilt heta områden

Stångehamn 

Från början ett fritidshusområde där många nu bor permanent. Området är populärt och det har blivit svårt att få tag i hus. Nära till både stan och havet. 

Dragskär, Sörvik, Figeholm 

Gillar man bad och båtlivet är det perfekt att ha en sommarstuga i något av dessa populära områden. 

Kristdala, Bråbo

Områden inåt landet har också blivit mer eftertraktade och här finns många gömda pärlor att upptäcka. Det är inne att bo på landet, odla och sköta om en trädgård. Många vill komma bort från stan till sin egen lilla oas. 

Erikas tips till dig som vill SÄLJA: 

Ha koll på marknaden. Att sälja i rätt tid är verkligen att rekommendera för den som vill ha så bra betalt som möjligt. Tajmingen spelar väldigt stor roll när man ska sälja sitt fritidshus. 

Välj rätt säsong. Fritidshus visar inte sina bästa sidor på vintern – en vacker strandtomt är ju inte lika attraktiv när det blåser storm eller snöar. Därför är det bäst att sälja framåt våren eller sommaren. 

Förbered försäljningen. Var gärna ute i god tid för att hinna fixa till trädgården och laga eventuella trasiga saker på huset. Då kommer allt att se tipp-topp ut när det väl är dags att trycka på knappen. 

Använd Läge+. Med tjänsten Läge+ kan ­säljaren i lugn och ro förbereda allt kring försäljningen tillsammans med mäklaren. Genom Läge+ läggs bostaden ut som en kommande försäljning och matchas mot Svensk Fastighetsförmedlings spekulant­register. Därmed tipsas presumtiva köpare om bostaden redan innan den når den öppna marknaden. Processen kan ta från några veckor upp till ett år eller längre än så beroende på säljarens önskemål och ­situation. Under den tiden har man verkligen en bra chans att känna av intresset. Det blir allt vanligare att sälja sitt hus innan det når den öppna marknaden för att man redan har fått ett bud som man är nöjd med. 

 

Erikas tips till dig som vill KÖPA:

Skapa en bevakning. Genom att skapa en bevakning på vår hemsida får du information om när det kommer ut nya bostäder som matchar dina specifika önskemål. Detta ­kallar vi för vårt spekulant­register. Du kan lägga in olika önskemål som till exempel ”fritidshus, havsnära, minst 80 kvadrat­meter”. Så fort det kommer in ett ­matchande objekt får du ett mejl eller sms. På det här viset hjälper vi köpare att hitta deras ­drömboende.

Kolla läget. Läget är det som folk tittar mest på i dag och det som oftast är avgörande för om det blir affär. Det finns en anledning till att vi fastighetsmäklare tjatar så mycket om detta. 

Titta efter Varudeklarerat. Besiktning är verkligen att rekommendera – både för ­säljare och köpare. Undvik att köpa grisen i säcken. 

På Svensk Fastighetsförmedling ­finns en ­väldigt omfattande besiktning – ­Varudeklarerat – som innehåller den mest omfattande dolda fel-försäkringen på marknaden. Den försäkrar både köparen och säljaren och som köpare får man även en kostnadsfri besiktningsgenomgång på telefon.