Fortsatt satsning för sköna bad

Råsvik går i bräschen för ny toalettstandard vid ­kommunens badplatser. Inför årets säsong har både ny toalettbyggnad och ­omklädningsrum levererats och ­installerats på den populära badplatsen vid Hummeln strax söder om Kristdala.

Hösten 2020 brändes det dåvarande omklädningsrummet ned till grunden. En olycklig händelse som trots allt förde något gott med sig.

– Det blev startskottet för den satsning kring att uppgradera och byta ut toalettbyggnaderna vid samtliga våra badplatser som har varit på gång under flera år, säger anläggningschef Olof Eriksson på Fritidskontoret.

Att det blev just Råsvik som inledde satsningen ser han också som positivt.

– Här finns varken vatten, avlopp eller el. Det har medfört att vi har varit tvungna att tänka till ordentligt och anpassa oss efter rådande förhållanden. Nu har vi ett koncept som vi kan använda oss av när vi går vidare med övriga badplatser. Målsättningen är att byta ut toaletterna vid en badplats per år framöver, förklarar han.

16 badplatser

De kommunala badplatserna omfattar nio insjöbad och sju havsbad och rymmer allt från salta klippbad till lugna sandstränder. Olof Eriksson berättar att Fritidskontoret har en tydlig underhållsplan som syftar till att hela tiden göra badplatserna mer attraktiva och säkrare.

– Utöver de större satsningarna gör vi kontinuerliga förbättringar inför varje sommar. I år har vi bland annat renoverat bryggorna i Bråbo och Björnhult. Vi har även kompletterat med ytterliga räddningsstationer som nu finns på samtliga badplatser.

Flitigt använda

Under förra sommaren, och även vinterhalvåret, har kommunens badplatser varit mycket flitigt använda. Till de mest välbesökta badplatserna hör Havslätt, Vånevik och Åsvallesund i Stångehamn. Även om dessa också hör till Olof Erikssons personliga favoriter har han ett tips inför sommaren:

– Vi har massor av fantastiska badplatser i kommunen så passa på att upptäcka något nytt. I dessa tider är det även viktigt att inte trängas. Är det fullt på parkeringen kan det vara lämpligt att rulla vidare till nästa bad.

Text & Foto: Mikael Bergkvist

Karta över kommunala badplatser i Oskarshamns kommun.

Populära sommarsimskolor

Förutom tillgång till sköna bad erbjuder flera av de kommunala insjöbadplatserna även sommarsimskola för barn från fem år och uppåt. 

I Björnhult, Bråbo och Fårbo arrangeras sommarsimskola under vecka 26-27 och i Götemaren under vecka 28-29.

– Sommarsimskolorna är väldigt populära. Inte minst i Götemaren som även i år har uppemot 100 deltagare, säger verksamhetschef Anton Berntsson på Fritidskontoret som ser fram emot en rolig simskolesommar med många barn i verksamheten.

Visste du att…

…det är tillåtet att tälta på de kommunala badplatserna. Tältet får sättas upp efter klockan 18.00 och ska tas ned innan klockan 10.00 dagen efter. Ett perfekt sätt att semestra på hemmaplan.