Brax ger mest lax

Metartävlingen i ån Nejern i Skinshult, Kristdala, är tillbaka efter ett års uppehåll. Den 8 augusti tävlar unga och gamla sida vid sida.
– Vi räknar med 50 till 80 deltagare, säger Anders Svensson, en av grundarna av tävlingen.

 

Varför en metartävling?

– När vi drog igång tävlingen 2002 så ägnade sig ungdomarna i Skinshult och de närliggande byarna främst åt fotboll och hockeybockey på korpnivå. Men åldern började ta ut sin rätt för många av oss och då kläckte någon idén om en metartävling. Det är dessutom en aktivitet där även barnen kan vara med. 

Vad ska man tänka på som deltagare?

– Att man fiskar i två timmar och att man bara får använda ett spö och inte använda mäskbete. Ett tips är att mask fungerar bäst som bete. Gummimask är inte att rekommendera. Jag har provat och fick inte ett enda napp. Det skulle vara så bra hade jag hört.  

Vad för fiskar kan de tävlande förvänta sig att få?

– Folk brukar i första hand dra upp abborre och mört, men också braxen, sutare och en och annan gädda. Det har hänt att någon fått upp en kräfta, men kräftor räknas inte. Utan det är den totala vikten fisk som räknas. Så fångar du en brax ligger du bra till i den tävlingen.

Hur garanterar ni säkerheten?

– Jag och min kompanjon Kjell Niklasson jobbar på en lösning. En tanke vi har är att låta folk starta i olika omgångar. Klockan 13.00 är den preliminära tid tävlingen startar.  

Avslutningsvis, hur ofta är du ute och metar när det inte är tävling?

– I ån kanske det blir fem gånger per år. På semestern ställer vi upp husvagnen på Öland. Och min grabb han älskar att fiska så då blir det att vi går ned till bryggan och metar varje dag. 

 

Anders Svensson

Ålder: 55

Familj: Hustrun Marie-Louise och sonen Gottfrid, plus två utflugna bonusdöttrar 

Bor: Fagerhult, Kristdala 

Gör: Lastbilschaufför och arrangör av metartävlingen i Nejern

Fritidsintresse: Jakt, innebandy och ishockey