Lindrar smärtsamma besvär

Smärta är ett tillstånd. För att komma tillrätta med besvären är det första – och viktigaste – steget att ­lokalisera orsaken.
– Vi ser till hela kroppen. Allt hänger ihop, förklarar osteopat Michael Hagen.

Efter 22 år med egen verksamhet i Tyskland har han tillsammans med hustrun Nicole, som är utbildad fysioterapeut, nyligen öppnat Osteopatimottagning vid Humleplan i Oskarshamn. 

– Vår målsättning är hjälpa människor med olika sjukdomar till ett bättre liv. Det kan handla om allt från idrottsskador till patienter med kronisk smärta, säger de.

Michael berättar att besöket oftast börjar med att patienten berättar om sina besvär.

– För mig gäller det att ta reda på så mycket som möjligt om patientens hälsa, tidigare skador eller sjukdomar, medicinering och fysiska aktiviteter. Det ger mig en bild av vad som orsakar och ligger till grund för problemen.

Palpation

Som osteopat gör han också en så kallad palpation, som innebär att han undersöker patienten med händerna för att lokalisera smärtområdet, samt analys av kroppshållning och rörelser.

– Med min långa erfarenhet kan jag snabbt se och känna vad som egentligen orsakar besvären. Det kan exempelvis vara en värkande axel som egentligen beror på problem med matsmältningen.

I samarbete med Nicole tar Michael sedan fram passande tekniker och behandlingar för att hjälpa kroppen att så småningom självläka. Det handlar om såväl strukturella som kraniella behandlingar. 

– Vi utför även lymfdränage som genom lätt massage bidrar till att transportera ut överskottsvätska ur kroppen, förklarar Nicole.

Nicole Hagen är utbildad fysioterapeut och utför bland annat lymfdränage.

Skadebehandling

Michael har själv en tidigare karriär som både fotbollsspelare och tränare. Han berättar att han har använt osteopati vid skadebehandling av såväl fotbollsspelare som andra idrottare.

– Jag har själv blivit hjälpt och har även kunnat hjälpa andra med bra resultat, berättar han.

Vid sidan av osteopati och fysioterapi utför Michael och Nicole Hagen även massage och fotreflexmassage.

Text: Mikael Bergkvist

Foto: Curt-Robert Lindqvist

 

Varför osteopati?

Lindrar och botar exempelvis rygg- och nackbesvär, ledvärk, förslitningsskador, domningar eller utstrålningar i armar eller ben, huvudvärk och migrän. Även ­andnings- eller matsmältnings­besvär samt premenstruella ­smärtor kan behandlas av osteopat.