Självstyrande jakt på nycklar

Stadens nyckel är stulen och det krävs skicklig hjälp för att återfå den. Jailbreaks nya utomhusäventyr tar deltagarna på ­vindlande och kluriga äventyr över Oskarshamns gator och torg.

Mysteriet med den stulna guldnyckeln tar sin början vid Kulturhuset och avslutas på norra kajen. Däremellan avverkas en mängd spännande uppdrag och utmaningar för att hjälpa polisen i jakten på nyckeln.

– Den stora nyheten är att detta är ett självstyrande spel. Deltagarna anmäler sig via vår hemsida och laddar ner en app. Sedan kan man spela det när man vill, förklarar Marika Karlstad på Jailbreak Oskarshamn.

Hon berättar att Jailbreak tidigare har arrangerat så kallade escape game-äventyr utomhus med stor framgång. Till skillnad från den förra succén, Jakten på Blåkullapiraternas hemliga skatt, behöver inte Marika och hennes kollegor Marcus och Matts på Jailbreak vara med och styra äventyret.

– Vi har använt oss av en rad olika landmärken runt om i stan, bland annat olika byggnader, statyer och skyltar, som scannas och görs interaktiva med hjälp av deltagarnas app. De styr äventyret helt själva och kan till och med passa på att ta en paus för en mysig lunch eller fika på någon av Oskarshamns restauranger eller kaféer mellan de olika utmaningarna. Från det att spelet påbörjas har man tre dagar på sig att slutföra det om det skulle behövas. Annars tar det 1,5 till 2,5 timmar att genomföra hela spelet.

Mysig stadsvandring

Förutom att sätta hjärncellerna på prov bidrar Mysteriet med den stulna guldnyckeln även till en mysig stadsvandring. Marika, Marcus och Matts betonar att deltagarna inte behöver ha någon tidigare lokalkännedom för att vara med.

– Det vänder sig till alla – unga, gamla, infödda oskarshamnare och turister. Det är inte heller några problem att ta sig fram med barnvagn längs spelplanen, säger de och framhåller samtidigt att Mysteriet med den stulna guldnyckeln är ett perfekt tillfälle för teambuilding.

– Det passar såväl för sommarfesten på jobbet som för kompisgänget som kan börja umgås igen. Vi fortsätter även med spelet i höst.

Text: Mikael Bergkvist

Foto: Curt-Robert Lindqvist