Ger extra kick på resan mot slutspel

Som energisk klackledare bidrog han i hög grad till ­framgångarna under förra säsongen.

I höst ser Per Sandberg från Blue Front Support fram emot en fullsatt ishall som tillsammans stöttar och hejar fram IK Oskarshamn ända till slutspel.

Det finns ett uppdämt behov av hockey bland oskarshamnarna. Jag hoppas att så många som möjligt ansluter till klacken och visar att vi verkligen brinner för vårt lag. När motståndarna kommer till Oskarshamn ska de inte bara möta sex spelare på isen, framhåller han leende.

Rikskändis

Under förra säsongen blev Per Sandberg något av en rikskändis och den IK-profil som syntes mest i bild, alla spelare inkluderade, på C Mores tevesändningar. Tillsammans med övriga klackmedlemmar, under slutet av säsongen totalt endast åtta personer, var han också en bidragande orsak till IK Oskarshamns fortsatta kontrakt i SHL.

– Jag hoppas och tror att vår energi smittade av sig och att vi gjorde skillnad. Om IKs spelare är den stora V8-motorn som får hela ekipaget att rulla så är vi lustgasen i bagaget som ger den där extra kicken som behövs ibland…

Kommande säsong och nyförvärv

På det stora hela tycker Per Sandberg att IKs prestation under förra säsongen var väl godkänd med tanke på omständigheterna. Inför kommande säsong är både förhoppningarna och förväntningarna större.

– Det ser bättre ut redan från början med mycket spets i laget, konstaterar han nöjt.

Bland nyförvärven är han extra nyfiken på vad Cameron Brace, Hynek och Tomas Zohorna samt Dale Weise kommer att prestera på isen.

– Cameron verkar ha skön stil. Både spelmässigt och frisyrmässigt, där han påminner en del om den tidigare IK-favoriten Viktor Gibbs. De tjeckiska bröderna Zohorna har både rutin och erfarenhet som kan bli till stor nytta framöver. Dale Weise kommer också med all säkerhet att vara väldigt viktig för laget.

Upp till bevis

Tillsammans med den kvarvarande stommen från den gånga säsongen, med bland annat Joe Cannata, Oliver Larsen och Brian Cooper, ser Per Sandberg inga egentliga hinder för att IK Oskarshamn ska kunna ta sig ända till slutspel.

– Trots att vi är nykomlingar och inte har samma förutsättningar som de etablerade klubbarna har vi klarat oss hittills. Nu har vi en bättre organisation och även fått lite status i SHL. Så nu är det upp till bevis.

Det gäller även Per Sandberg och de övriga i klacken på läktaren.

– Vi är otroligt peppade och kommer verkligen att ge allt. Vi hoppas att få med oss övriga publiken och även pusha spelarna på isen till nya framgångar, säger han förväntansfullt.

Text: Mikael Bergkvist

Foto: Curt-Robert Lindqvist

 

Per Sandberg

Född: 14 oktober 1966 i Linköping. Flyttade till Oskarshamn som fyraåring

Familj: Sambo Annika, barnen Carl och Betty samt hunden Stella

Bor: Hus intill Fredriksbergs ­Herrgård

Aktuell: Klackledare i Blue Front Support

IKO-favoriter: Skeeter Moore, ­Ronny Larsen och Fredric Jaenson

 

Det visste du inte om Per:

• Är ett riktigt datasnille och jobbar till ­vardags som CAD-samordnare på SKB. Läste till dataingenjör och var tidigare anställd på pappas dataföretag under många år.

• Har en lång karriär som sångare och basist i hårdrockbandet T.E.R – Two Eagles Request – som fanns mellan 1984-2004 och tog sig till semifinal i Rock-SM två gånger.

• Utbildade sig till bonde på gymnasiet och jobbade inom lantbruk i tre år. Gör det legitimt för honom att sjunga hejaramsan: ”Här kommer bönderna från Småland”.

 

Hur går det för IK i SHL?

Erik Hjertqvist, 40 år

– Jag ser framför mig en stark inledning och ett bra avslut. Ser mest fram emot en festlig stämning på läktaren.

Nicole Green, 12 år

– Följer hockeyn mest tack vare att min pappa är materialare i IK, men jag hoppas att det kommer gå bra och att de inte kommer sist.

Sven Johansson, 74 år

– Jag hoppas på laget i år och tror att de ­kommer landa på en ­mittenplacering. ­Hoppas även att de kan ta in mycket publik.

Jonas Svensson, 35 år

– Tror de kommer vinna jättelätt och ­speciellt tack vare min favoritspelare Jonas Engström!

Carina Ekman, 50 år

– Hoppas de hamnar bland ett av de bättre lagen, men jag tror att de placerar sig på en 7:e plats.

Lennart ­Axelsson, 71 år

– IK Oskarshamn ­kommer hänga kvar och gå till slutspel. Jag och min fru planerar att inleda med att besöka en träningsmatch innan serien drar igång ordentligt.