Jackpott på loppis

Roger Gabrielsson gjorde vad alla loppis- och auktions­besökare drömmer om. På en öländsk loppmarknad ­hittade han ett vackert litet fat från Kina.

Inköpspris: 25 kronor, prutat och klart.

Värde: Minst 25 000 kronor.

Det är tjusningen med att gå på loppis. Med lite tur är det möjligt att göra dyrbara fynd för en billig penning, konstaterar Roger Gabrielsson.

Roger, som till vardags arbetar som kiropraktor och aktivt bedriver kinesisk medicinsk akupunktur i Oskarshamn, har under många år varit intresserad av Kina och det mytomspunna landets historia. Det som har fångat hans intresse mest är kinesiskt porslin.

Naturligtvis blev han aningen exalterad när han mitt bland massor av olika prylar såg det lilla fatet sticka ut. Att det fanns en möjlighet att fatet kunde vara ett bra köp förstod han direkt. Däremot inte hur bra köp det handlade om.

– Jag försökte pruta ner det till 20 kronor… men det gick inte försäljaren med på.

Omfattande detektivarbete

Väl hemma i Oskarshamn började ett omfattande detektivarbete för att hitta fatets historia och få ett hum om hur mycket det var värt. Efter mycket googlande efter artiklar om kinesiskt porslin visade det sig att fatet hade en stark koppling till det kejserliga kinesiska hovet.

– Var tämligen säker på att det kinesiska fatet var värt någonstans runt 25 000 kronor.

”Det är tjusningen med att gå på loppis. Med lite tur är det ­möjligt att göra dyrbara fynd.”

Knut Knutssons bedömning

När Antikrundans superstar Knut Knutsson var i Oskarshamn passade han naturligtvis på att titta på Gabrielssons loppisfynd.

– Det är ett mycket fint och spännande fat du har hittat. Troligtvis till-verkat någon gång runt år 1905. Det tyder stämpeln på baksidan på. Dessutom är kvaliteten på porslinet precis rätt för den tiden, underströk antikgurun vid mötet.

Sedan bekräftade han vad Gabrielsson läst sig till.

– Får gratulera. Jag sätter värdet till 25 000 tusen kronor.

Men det fina i kråksången är att fatet kan vara ännu mer värt.

– Jag tar ett par bilder som jag skickar till mina experter i England. Ska bli spännande att se om de har något att tillägga, menade Knut Knutsson.

”Det är ett mycket fint och spännande fat du har hittat.”

Porslin, Kina och symbolik

Roger Gabrielsson är intresserad av kinesiskt porslin även om han inte samlar aktivt.

– Dyker det upp något på mina loppisrundor eller på någon bondauktion köper jag det som är vackert. Det är inte nödvändigt att porslinet har potential för en hög värdering.

Vad är det som är så lockande med kinaporslin?

  Porslinsmålningarna berättar  så mycket om Kinas historia och förmedlar mycket budskap genom symbolik i målningarna.

Kan du berätta lite mer om vad du menar med symbolik?

– Ja, om vi lyfter fram draken så har den en massa mystik och budskap i sitt symbolvärde. Draken symboliserar kejsarens makt och visdom, den ger också kejsaren mandat från gud att härska över jorden. Under de tidigare dynastierna i Kina fick bara kejsaren bära en drake på kläder och annat vanligtvis i gult. En färg som endast fick användas av hovet. Andra intressanta och informativa starka symboler är till exempel persikor, fladdermöss, tranor och pioner. De symboliserar odödlighet, tur, långt liv och framgång i livet. Det gör målningarna till spännande rebusar för den som betraktar det specifika porslinet.

Finns det något porslin som är särskilt eftertraktat?

– Porslin från kejsarens Qianlongs tid är eftertraktat. Under den här delen av 1700-talet gjordes en del av det bästa porslinet i Kinas historia. Att han var en god och omtyckt kejsare spelar också in en aning.

Text: Mikael Petersson

Foto: Curt-Robert Lindqvist