Järnkvinnans fantastiska resa

Många år av stress och en kropp i förfall blev startskottet för det nya livet och hennes största satsning någonsin.

Efter en lång tids kamp mot övervikt och ohälsa blev Madeleine Dunsäter en vinnare och järn­kvinna.

Till vardags arbetar Madeleine Dunsäter, 47 år, som verksamhetschef för Oskarshamns Ridklubb. Ett jobb hon stortrivs med. Madde, som hennes vänner och kollegor kallar henne, är ett känt namn för många i Oskarshamn. Framför allt är hon bekant med den grupp av människor som delar hennes intresse för ridsport eller intresset för träning och tävlingar, som fokuserar på skidor, simning, cykling och löpning.

Madeleine Dunsäter är känd för sitt breda leende och för att alltid ha nära till skratt. Men för några år sedan hade hon det tufft.

– Jag fick inte längre ihop livspusslet med jobb och min roll som småbarnsförälder. Mina val och den press jag hade satt på mig själv, att alltid prestera fullt ut, började få allvarliga konsekvenser. Jag hade helt enkelt skapat för många måsten.

Att bryta en ond cirkel

Till slut kom hon till en punkt där det helt enkelt tog tvärstopp. Hennes ork och energi tog slut och hon drabbades av en stor trötthet och annan stressrelaterad ohälsa.

– Min känsla av en ständig brist på energi ledde också till en jakt på snabba kolhydrater. Bullarna och kakorna till kaffet blev min tillfälliga räddning. Men med bullarna kom kilona smygande.

Plötsligt kunde hon knappt böja sig för att knyta skorna på grund av värken i sina knän.

Till slut sa kroppen ifrån. Samtidigt slog vågen i botten. På kort tid hade hon skaffat sig 40 kilos övervikt. Hon drabbades också av märkliga utslag och en envis hosta, som inte ville släppa.

– Det var där och då som jag förstod allvaret och tog beslutet att försöka bryta den onda cirkel som jag hade hamnat i.

Dunsäter, redo att bryta den onda cirkeln.

Vad blev din första åtgärd för att bryta den ohälsosamma situation du försatt dig i?

– Jag fokuserade till en början endast på övervikten och insåg snabbt att det inte fanns några genvägar. Rätt kost och hård löpträning blev både det kort- och långsiktiga målet. I yngre dagar deltog jag i en del löptävlingar. Därför kändes det naturligt att plocka upp löpningen, som är en billig, enkel och lättillgänglig aktivitet.

Madeleine Dunsäter insåg snabbt att hon var på rätt väg.

– Redan efter ett par månader kände jag hur varje steg och varje kilometer i löpspåret blev lättare och lättare. Efter en tids grundträning bestämde jag mig för att delta i en svensk klassiker (Vasaloppet, Vätternrundan, Vansbrosimningen och Lidingöloppet). Jag kände mig redo för en större utmaning och jag behövde ett nytt mål att fokusera på, säger Madeleine Dunsäter.

Tuffa utmaningar vid horisonten

Den svenska klassikerns olika tävlingar är en tuff utmaning. Något som innebar att hon fick öka på träningen ordentligt. Motionsrundor på fem kilometer förvandlades till tre mil.

– Allt gick så lätt och med milen försvann också kilo efter kilo och det gav mig blodad tand. Svårare var det dock med skidträningen på hemmaplan då Oskarshamn inte bjuder på de bästa förutsättningarna med spår och snö i en satsning inför ett Vasalopp.

På startlinjen i Berga by/Sälen inför hennes första Vasalopp kom tankarna.

  Vad har jag gett mig in på, är jag inte riktigt klok! Här står jag på startlinjen i 25 minusgrader och ska ut på en nio mils skidtur…

Dunsäter mitt i träningens hetta.

Från tufft till järntufft

 Madeleine Dunsäter klarade dock utmaningen med bravur. Samma år fungerade det fint även med löpning, simning och cykling.

– Den totala upplevelsen av klassikern gav mersmak.

Nästa mål: IronMan. Men inte utan lite darrande knän.

– Jag tänkte att det skulle vara så häftigt att delta i en sådan stor tävling. Men sen kom också de där negativa tankarna: Klarar jag av en så tuff tävling och vad ska andra tänka och tycka? Till slut fann jag dock modet att skicka in en anmälan till Kalmar IronMan.

– Egentligen tränade jag inte så mycket hårdare inför IronMan. Däremot så gjorde jag ett specifikt träningsprogram för mina fötter, vrister och knä.

Madeleine Dunsäter klarade av det hårda järnprovet med glans.

Vad var det roligaste i tävlingen?

– Cyklingen på 18 mil. En tur som gick från Kalmar och vidare mot Öland och till Rockneby, det var en mäktig känsla att cykla över Ölandsbron.

Starkaste upplevelsen?

– Naturligtvis att springa ett maraton inne i Kalmar och få vara en del av den folkfest som IronMan blivit. En dag då Kalmariterna går man ur huse för att delge oss sina hejarop. En glädjens dag med dans och gatufester i varje hörn.

Madeleine Dunsäter har bevisat att det går att bryta en negativ trend. Två gånger har hon utmanat sig själv och vunnit.

Text: Roger Gabrielsson

Foto: Curt-Robert Lindqvist

 

Madeleine Dunsäter

Ålder: 47 år

Yrke: Verksamhetschef vid Oskarshamns Ridklubb.

Familj: Johan 42 år, Elsa 14 år, Jacob 10 år och katten Tiger.

Bor. Villa i Rödsle.

Fritid: Umgås med familjen.