En höst fylld av möten och evenemang

Efter ett och ett halvt år av restriktioner och begränsad service ser Oskarshamns bibliotek fram emot att åter­igen kunna gå för fullt. Nu går det snart också att besöka biblioteken även utanför ordinarie öppettider.

Oskarshamns bibliotek är ett av få bibliotek i landet som har lyckats hålla öppet utan större avbrott genom hela pandemin. I de avseenden som restriktionerna ändå har begränsat möjligheterna till att erbjuda normal service har man istället hittat nya vägar för att nå ut till sina användare.

– Hela kulturavdelningen har gjort ett fantastiskt jobb med att ställa om verksamheten utifrån rådande restriktioner, säger bibliotekschef Marcus Persson.

Omställning och evenemang

För biblioteks del har det handlat mycket om att erbjuda fler digitala lösningar och att leverera medier till låntagarna på ett sätt som har minimerat fysiska möten. Personalen har plockat ihop medier utifrån önskemål som de sedan har lämnat ut till låntagarna utanför biblioteket eller hemma hos dem.

– Vi har lärt oss massor under den här tiden och mycket kan vi ta med oss också framöver. Men nu ser vi verkligen fram emot att bli den mötesplats vi är i vanliga fall. En plats dit alla är välkomna. Under hösten kommer biblioteket att bjuda in till bland annat musikkvällar, kulturhuslördagar och författarsamtal.

Text: Urban Löfqvist

Foto: Curt-Robert Lindqvist

 

EVENEMANG

2 oktober Kulturhuslördag

12 oktober Pyssel i skaparverkstan

1-5 november Läslovsaktiviteter

12 november Kulturnatten

11 december Kulturhuslördag

 

UTSTÄLLNINGARNA I KONSTHALLEN

10 september – 9 oktober

Peder Nabo – ROT

16 oktober – 13 november

Bodil Magnusson – Konstglas

Peter Nilsson – Akvareller

Arrangör: Oskarshamns konstförening

20 november – 15 januari

Anna Åkerström – Ett pappkonstinferno mitt i Döderhultarn City

 

 

Johanna på Oskarshamns Bibliotek visar upp exempel på böcker som kan lånas.

Öppet även när det är stängt

Efter årsskiftet öppnar stads­biblioteket också upp för meröppet, ett koncept som ger ­besökarna ­möjligheten att komma in på ­biblioteket även då personalen inte finns på plats med bemanning.

På filialerna i Figeholm, ­Kristdala och Påskallavik har vi redan sjösatt meröppet och det är väldigt ­upp­skattat, berättar Marcus Persson. Under hösten genomför vi de anpassningar som krävs för att det ska fungera också på stadsbiblioteket. Vi bygger bland annat en ny entré från Kyrkogårds­gatan som besökaren får använda utanför de bemannade öppettiderna.

Hur man blir meröppetlåntagare

För att bli meröppetlåntagare ­kontaktar man sitt bibliotek för ­information om de regler och rutiner som gäller och efter det kommer man med sitt lånekort in på biblioteket mellan 07:00 och 22:00, varje dag året runt.

– Det är ett fantastiskt sätt att öka tillgängligheten till biblioteken, säger Marcus. På det här viset ges alla ­besökare möjligheten att låna eller lämna medier, studera eller läsa tidningen vid de tillfällen som passar besökaren bäst.

 

 

ÖPPETTIDER

Figeholm

Bemannade öppettider: Tis 12:00-16:00 och Tor 14:00-19:00

Meröppet: Varje dag 07:00-22:00

Mail: biblioteket.figeholm@oskarshamn.se

Telefon: 0491-76 43 53

Kristdala

Bemannade öppettider: Mån 14:00-19:00 och Tor 12:00-16:00

Meröppet: Varje dag 07:00-22:00

Mail: biblioteket.kristdala@oskarshamn.se

Telefon: 0491-76 43 52

Påskallavik

Bemannade öppettider: Tis 14:00-19:00 och Tor 12:00-16:00

Meröppet: Varje dag 07:00-22:00

Mail: biblioteket.paskallavik@oskarshamn.se

Telefon: 0491-76 43 51

Kulturbussen

Bemannade öppettider: Enligt turlista

Mail: kulturbussen@oskarshamn.se

Telefon: 0491-88 028

 

Här är ­Stadsmagasinets subjektiva axplock av ­böcker om Oskarshamn eller som är ­författade av ­personer med anknytning till staden.