Sekelskiftesdröm med potential
De hade egentligen inga planer på att flytta. Men visningen av tidigare Humlekärrshults Gård, en sekelskiftesvilla med de flesta originaldetaljer intakta, fick paret på andra tankar.
– Vi såg potentialen. Det här är vårt drömhus, säger Gabriella Jonsson och Johan Persson.
Det var de gamla bilderna av den ståtliga sekelskiftesvillan i sin fulla prakt i kombination med visningen som, efter vissa betänkligheter, fick paret att lämna sin tidigare bostad.
– Som snickare förstod jag hur mycket arbete som krävs för att göra i ordning allt. Samtidigt var det ju precis ett sådant här hus vi drömde om med stora rum och rejäl takhöjd, säger Johan och Gabriella ler instämmande.
– Jag fick tjata en hel del. Men när vi såg vilka möjligheter som finns var det inte så mycket att tveka på, tillägger hon.
Under de månader som det hittills har haft tillgång till huset har det mesta handlat om att riva ut gamla ytskikt och regla upp några ytterligare väggar på bottenvåningen för att få till en passande planlösning med nytt kök och badrum.
– Vår målsättning är att kunna flytta in på nedervåningen till jul. Då ska vi ha en gran här och elda i kakelugnen, förklarar Gabriella drömmande och blickar ut över det blivande vardagsrummet med dubbeldörrar mot glasverandan.
Självrenovering i fokus
Det unga paret ska själva göra merparten av renoveringen, förutom elarbeten och våtutrymmen. Som snickare har Johan en tydlig plan för hur de ska gå tillväga.
– Eftersom det är så mycket att göra är det viktigt att ta en sak i taget. Vi siktar på att göra rum för rum och hoppas att vi ska få fram allt byggmaterial som krävs i tid, säger han.
Att-göra-listan för hösten är lång. Bland annat ska alla ytskikt på väggar och tak bytas ut och ny el ska fällas in, nya och högre, så kallade flaggfönster, ska sättas in för att återskapa husets originalutseende, ett helt nytt kök med stort skafferi samt ett helt nytt badrum ska byggas och de tidigare elementen ska ersättas med vattenburen golvvärme och ny parkett.
– Just golven har vi haft lite diskussioner om då de gamla trägolven är i fint skick. Vi har dock valt att prioritera komforten med golvvärme. I övrigt kommer det också att bli en interiör i gammal stil med moderna lösningar. Givetvis kommer vi att bevara husets intakta originaldetaljer i största möjliga utsträckning, som exempelvis de sex kakelugnarna och den gamla trappan till övervåningen, framhåller paret.
Från insida till utsida
Så småningom ska även övervåningen renoveras och till nästa sommar hoppas Johan och Gabriella att vara i full gång med husets exteriör.
– Här kommer vi att försöka återställa utseende efter de gamla bilder som finns. Dagens eternitfasad kommer att ersättas med både stående och liggande träpanel och vi ska även göra om entré, veranda och balkong. Sedan har vi stora planer för trädgården…
De stora renoveringsvisionerna för den anrika gården i Kolberga har också uppmärksammats på riksnivå och nyligen blev paret kontaktade av SVT:s ”Husdrömmar”.
– Det är jättekul. Men vi har valt att inte gå vidare med det. Däremot ska det bli spännande att ge Stadsmagasinets läsare en inblick kring hur vi försöker förverkliga våra drömmar kring det här fantastiska huset, säger Gabriella Jonsson och Johan Persson.
Följ renoveringen på parets instagramkonto @humlekarrshultsgard
Text: Mikael Bergkvist
Foto: Curt-Robert Lindqvist
JOHAN PERSSON
Ålder: 30 år
Bor: Tillfälligt hos tvillingbror Eric och hans familj
Gör: Snickare
Fritid: Spelar fotboll i IFK Oskarshamn
GABRIELLA JONSSON
Ålder: 23 år
Bor: Tillfälligt hos mamma i Högsby och hos Johans tvillingbror
Gör: Kombinerar studier till socionom med arbete som socialsekreterare
Fritid: Odling och trädgård, har nyligen gått keramikkurs
HUMLEKÄRRSHULTSVÄGEN 1
Boarea/biarea: 202/38 kvm
Tomtarea: 2 163 kvm
Antal rum: 7 varav 5 sovrum
Byggår: 1901-02
Kuriosa: I huset finns bland annat sex bevarade och fungerande kakelugnar
HUMLEKÄRRSHULTS GÅRD
Humlekärrshults Gård var en av de större frälsegårdarna i Döderhults socken. Gården omfattade en areal om cirka 500 tunnland. Gårdsnamnet som är känt sedan år 1414 anspelar på odling av humle.
Gården ingick i Fredriksbergsgodset och förvärvades av Oskarshamns stad 1888. I gårdens närhet finns lämningar efter en stenåldersboplats som grävdes ut 1935 under ledning av arkeologen Axel Bagge.
Oskarshamns stad styckade av villatomter på mark som tillhört Humlekärrshults Gård vid 1930-talets början.