Vägrar att se tillvaron i svart

Som att någon hade dragit ned en gardin.

2012 drabbades Patrick Jutqvist av en ögonsjukdom som tog merparten av synen på höger öga. Ett år senare miste han synen på vänster öga i samma sjukdom.

– Det var en tragedi. Men livet måste gå vidare, ­konstaterar han.

Patrick Jutqvist beskriver sig som både väldigt positiv och även lite full i fan. Egenskaper som har varit till stor hjälp under de motgångar han har mött.

– Det började när mamma dog i cancer 2001. I samma veva var det även en massa andra människor i min omedelbara närhet som gick bort. Enligt läkaren var det dessa händelser som utlöste min diabetes, berättar han.

Drygt 20 år gammal var effekterna av diabetesdiagnosen inte något han tänkte speciellt mycket på. Patrick hade slutat skolan efter nian och jobbade med sin pappa på bygg- och ventilationsföretaget VBS. Det var fullt upp med såväl byggnadsarbete som smide. Men framför allt ventilationsjobb.

– När VBS gick i konkurs 2004 var jag redan utlånad till Avent Drift & Innemiljö och där blev jag omgående erbjuden jobb som ventilationstekniker. Jag stortrivdes på jobbet och fick även ansvar som fastighetsskötare för den stora byggnaden med restauranger och företagshotell på Brädholmen.

Hur Patrick drabbades

När Patrick drabbades av sin ögonsjukdom 2012 var han sedan länge gift med Ulrika och dottern Nathalie var drygt tio år.

– Jag vaknade på morgonen efter företagets sommarfest och trodde först att jag inte kunde få upp ögonlocket på höger öga då jag knappt såg något. Men det visade sig att det var en kraftig blödning som berodde på min diabetes. Jag blev opererad och de fyllde ögat med silikonolja för att hålla blodet borta, förklarar Patrik.

Att få synen kraftigt nedsatt på ena ögat var ett hårt slag för både Patrick och övriga familjen. Ännu värre blev det när samma symptom även drabbade vänster öga ett år senare.

– Det gick tyvärr inte att rädda med operation. Så på vänster öga förlorade jag synen helt, konstaterar han krasst.

Patrick Jutqvist drabbades av en ögonsjukdom mitt i livet som gjorde att han förlorade merparten av sin syn. Trots det lever han ett så normalt liv som möjligt med jobb och bland annat husvagnsliv på fritiden.

Vägen framåt

Men i stället för att bli missmodig och ge upp bestämde sig Patrik för att snabbt återvända till arbetslivet och försöka leva ett så normalt liv som möjligt. Ett beslut som stöttades till 200 procent av fru och dotter. Likaså arbetsgivaren Avent.

– Jag har haft ett otroligt stöd. Utan det stödet från både familj och arbetsgivare hade det inte gått.

Att sälja den stora tvåplansvillan som han hade renoverat och byggt till med pool- och spaavdelning var nödvändigt. Likaså båten som tidigare nyttjats flitigt för fiske och utflykter.

– Vi hade tur och hittade en handikappanpassad enplansvilla som passade oss perfekt. Vi har även köpt en husvagn som vi har uppställd på Öland och där tillbringar vi det mesta av vår lediga tid, berättar Patrick.

Dator med skärmförstoring och speciellt tangentbord hör till Patrick främsta arbetsredskap.

Jobb och den ljusa sidan

Då det var omöjligt att fortsätta jobba som ventilationstekniker med sin synnedsättning har han fått nya arbetsuppgifter som teknisk support på Avent. För att klara detta har Patricks arbetsplats anpassats med en rad olika hjälpmedel; bland annat mjukvara till datorn med skärmförstoring, speciellt tangentbord, elektroniskt förstoringsglas samt röstuppläsning av mejl och andra texter.

Sedan flera år tillbaka är Patrick Jutqvist även ordförande för Synskadades Riksförbunds Oskarshamns-avdelning. De regelbundna träffarna var till stor hjälp för honom och nu vill han stötta andra i samma situation med sina erfarenheter och sin positiva inställning.

– Det är viktigt att inte gräva ned sig. Även om min egen prognos inte ser så ljus ut med risk för att så småningom förlora synen helt går det inte att deppa ihop. Jag lever här och nu och det gäller att ta vara på alla möjligheter, framhåller han leende.

Text: Mikael Bergkvist

Foto: Curt-Robert Lindqvist

 

PATRICK JUTQVIST

Ålder: 52 år

Bor: Enplansvilla i Påskallavik

Familj: Fru Ulrika, bichonhanen Bosse samt utflugna dottern Nathalie, 21 år

Gör: Teknisk support på kyl- och ­ventilationsföretaget Avent

Intressen: Samlar på whisky med allt vad det innebär av att gå på olika mässor och provningar, umgås med vänner och familj, husvagnen på Öland

Favoritwhisky: Talisker 18 Years Old Malt Whisky

Gör en ledig höstdag: Badar spa och ­umgås med hustrun

Lyssnar på: Är allätare med förkärlek för hårdrock. Drömkonserten är danska ­Volbeat på Parken i Köpenhamn