Häxa med skydd mot det onda

Hon har förmågan att uppleva andar.
Och kristaller, tarotkort, oljor och ritualer tillhör hennes vardag. Möt Charoline Älvsdahl – en modern och äkta svensk wiccahäxa.

Under sorgen efter sin dotters bortgång fick 33-åringen nytt perspektiv på livet. Nu vågar hon stå upp för sig själv och känner sig starkare än någonsin förut.

– Som häxa har jag hittat ett lugn i livet och börjat kunna läka mig själv, säger hon.

Charoline Älvsdahl, bosatt i Påskallavik, har alltid varit rädd för att sticka ut från mängden. Att känna sig konstig.
– Jag har försökt passa in hela mitt liv, berättar hon.
– Men det övernaturliga har lockat mig ända sedan jag var liten. Då såg jag också andar i olika former. Pratade inte med så många om det, jag förstod att det ansågs otäckt och konstigt. I tonåren försökte jag förtränga det helt och jag slutade också se andarna.

Men när lilla Elvira dog strax innan förlossningen 2018 förändrades också Charoline Älvdahls syn på livet.

– Jag kunde inte leva livet längre utan att få vara den jag är. Livet är för kort. Vad som helst kan hända.

Naturen är en stor del av Charoline Älvsdahls liv som wiccahäxa. Här kan hon vara sig själv fullt ut.

Sorgen förändrade

Nu lyssnar hon på sitt inre, står för det hon tror på och struntar i andras skepsis. I den självinsikten blomstrade hennes stora intresse för naturen och det övernaturliga. Kristaller, tarotkort, oljor och ritualer har blivit hjälpmedel för att hitta det inre lugnet och påbörja läkningen av sig själv.
– Det var bara några månader sedan jag kom ut som wiccahäxa. Det är en naturreligion där Moder jord, Gaia, är gudinnan. Jag vill leva som ett med naturen och återta min egen ande, säger hon.

Ordet häxa är för många något negativt och förknippat med ondska. Men det är faktiskt motsatsen, menar Charoline Älvsdahl.
– Många tror att det har med djävulsdyrkan att göra. Det är så långt ifrån det man kan komma, säger hon med eftertryck.
– Det är snarare något ljust och fint. En väldigt välkomnande och feminin religion där jag duger som jag är. Att vara häxa känns bara så rätt för mig. Jag får leva på mina villkor och det har verkligen hjälpt mig genom sorgen.

Ritualer och besvärjelser

Under resans gång har Charoline Älvsdahl förlorat en hel del vänner, men också fått många nya. Runt om i Sverige. Via Zoom kan de ha olika former av ritualer tillsammans.

– Häromdagen hade vi en kakaoritual med ceremoniell kakao som vi blandar med exempelvis sojamjölk. Först mediterar vi tillsammans och sedan dricker vi kakaon. En sådan ritual ökar kreativiteten, berättar hon.

Ritualer är en stor del av vardagen. Andra människors negativa energier påverkar henne mycket och därför har hon med sig en skyddsbesvärjelseburk med örter på jobbet. Örterna har hon odlat själv hemma i trädgården och sedan lagt en besvärjelse över dem.
– Då skapas en skyddsbarriär runt mig. Har även olika kristaller med mig beroende på vilken stöttning jag behöver den dagen, säger hon och fortsätter:
– Allt består av energi, likaså andevärlden. Även om jag inte ser andarna, så känner jag deras energier. Speciellt i skogen och nära havet, när det är lugnt runtomkring. Därför gör jag dagligen skyddsbesvärjelser för att skydda mig från onda andar. Sådana ritualer är väldigt heliga, säger hon.

Hemma i huset i Påskallavik har Charoline Älvsdahl ett ”häxhörn” med mängder av oljor och örter som hon använder i olika ritualer.

Halloween enligt en häxa

Nu närmar sig Halloween och då är också slöjan mellan andevärlden och människovärlden som tunnast, enligt tron.
– Halloween, eller Samhain som vi häxor säger, är verkligen min favorithögtid. Jag kommer att vara ute i trädgården på kvällen och elda i eldtunnan. Har en ritual där jag skriver ner alla dåliga känslor jag vill bli av med och sedan slänger jag dem i elden. Brukar kännas väldigt skönt efteråt. Kommer även pynta ett altare, bjuda in andarna och fira deras liv här på jorden.

Allt går att följa via min story på Instagram @ charolinealvs. Kommer även köra live i närheten tillsammans med min bästa häxkompis och visa hur vi firar, säger hon med ett leende.

Text: Kristin Wennerström

Foto: Curt-Robert Lindqvist

 


CHAROLINE ÄLVSDAHL, 33 ÅR

Bor: I Påskallavik

Familj: Maken Andreas, barnen ­Benjamin, 14 år, William, 11 år, Juni-Li,
2 år och bonusbarnet Oliver, 9 år

Yrke: Receptionist på TKs Trafikskola i Oskarshamn

Aktuell som: Har nyligen kommit ut som häxa

Fritidsintressen: Familjen, allt som rör religionen Wicca, vara i naturen, fotografering, odling och second ­hand-­shopping


WICCA

En naturinriktad religiös rörelse, skapad på 1950-talet av britten Gerald Gardner. Wicca är ett gammalt engelskt ord för häxa men numera används namnet för att beteckna en religion. Anhängarna kallas för wiccaner. Vissa av dem kallar sig för häxor, andra inte.

I likhet med nydruider firar wiccaner åtta högtider, så kallade sabbater, per år. En av dessa högtider är Samhain, det vill säga Halloween. Även månens olika faser firas, med en mindre högtid vid fullmåne. Vanligen sker firandet med hjälp av ritualer, gärna utomhus. Tron på magi är central i utövandet av religionen.