Sjöodjur sätter skräck i Uthammar

Plötsligt reser den sig ur vattnet och håller skatten i sin famn. Men bara om du kastar fickkniven över axeln på det allra djupaste stället i sjön.
Den okända sägnen om Figeholms egna Loch Ness-odjur är både mystisk och skrämmande.

Utanför Uthammar, nordöst om Figeholm, finns en mindre bergsjö. En sjö som bildades under stenbrytningen i början av 1900-talet. Stenarna användes bland annat till Hitlermonument. Spåren av banvallarna där tåget fraktade stenen finns ännu kvar.
– Min farmor och farfar hade sommarstuga i närheten när jag var mindre. Det var också då jag fick höra sägnen om det stora sjöodjuret som lever på djupet, berättar Jimmy Nilsson, till vardags vaktmästare på Byggebo.

Jimmy Nilsson berättar om sägnen om det stora sjöodjuret i bergssjön i Uthammar, norr Figeholm, som sägs dyka upp om man kastar en fickkniv över axeln och träffar det djupaste stället i sjön.

Att se sjöodjuret

För att få en skymt av sjöodjuret behöver den våghalsiga vänta in fullmånen, gå ut vid midnatt helt ensam, ställa sig på berget med sjön i ryggen och kasta en fickkniv över axeln ner i vattnet. Kniven måste träffa det allra djupaste stället i sjön. Först då uppenbarar sig monstret med skatten i sin famn, för att sedan sjunka tillbaka till djupet igen.
– Vad det är för skatt vet jag inte. Men något åtråvärt är det i alla fall. Jag har inte vågat prova själv ännu, tänk om det finns ett sjöodjur, säger Jimmy Nilsson och ler.

Text: Kristin Wennerström

Foto: Curt-Robert Lindqvist

 

LOCH NESS-ODJURET

Det mytomspunna Loch Ness-odjuret, även kallat Nessie, sägs leva i den skotska sjön Loch Ness. Många personer uppger att de sett odjuret, men ingen har ännu lyckats komma med övertygande bevis för detta.

En populär teori är att det är en sorts dinosaurie, en plesiosaurus (svanödla). En del tror att det är en ovanligt stor mal, en säl med mycket lång hals eller storväxt ål. År 1933 utlovades en belöning på 20 000 pund till den som kunde fånga in odjuret.