Högtiden för värme och ljus

En högtid för nära och kära som lämnat det här livet. ­Under allhelgonahelgen tänds ljus över hela världen.
På begravningsbyrån Familjebyrån i Oskarshamn kan du hämta ett gravljus helt gratis dagarna före.

Allhelgona är en viktig högtid för många. Det är då vi stannar upp lite extra och minns de som gått före oss. Det är en helg för dem vi saknar, säger Hanna Messner, ägare till Familjebyrån som ligger i Grindstugan vid Repslagarhuset.

Många besöker kyrkogårdar och minnesplatser under allhelgonahelgen och att tända ett ljus vid en saknad persons gravplats eller i en minneslund, är ett fint sätt att hedra och minnas.

Det finns möjlighet att hämta ett gravljus på Familjebyrån, som har öppet hus 1-3 november.
– Jag tycker om denna högtid mycket, den sprider ljus och värme. Därför delar vi ut gratis gravljus. Det finns också gravljus, batterigravljus och gravlyktor till försäljning, säger Hanna Messner.

Familjebyrån har inte kunnat ha någon invigning på grund av Coronapandemin.
– Nu finns chansen att se lokalerna. Kaffe och fika erbjuds förstås. Vi finns på plats för alla sorters frågor kring begravningar.

Erfarenhet med hjärta

Hanna Messner startade Familjebyrån den 1 februari i år. Hennes gedigna erfarenhet som begravningsentreprenör på Fonus och Wikholms begravningsbyrå har gett henne ett stort kontaktnät och många uppskattar hennes omsorg om detaljer.
– Det har gått som vi hoppats och lite till. Det är roligt att familjer väljer Familjebyrån och få hjälpa dem i en utsatt situation. Att sträcka ut handen när någon behöver det som mest, det är inte bara ett jobb för mig – det är mitt kall. Jag tror att det är därför så många väljer oss, vi gör jobbet med hjärtat.

Allhelgonahelgen med traditionsenlig ljuständning närmar sig och du kan hämta ditt gravljus på Familjebyrån. Ägaren Hanna Messner finns på plats och kan svara på alla sorters frågor om begravningar.

Helt enligt önskemål

Genom att driva begravningsbyrå i egen regi har Hanna Messner möjligheter att kunna skapa ett sista minne som är lika unikt som det liv som levts. En begravning som är utformad helt efter den avlidnes och de anhörigas önskemål.

Det kan handla om alltifrån att tända extra mycket ljus om personen i fråga älskade ljus, till att ha hela ceremonin utomhus på en plats som personen tyckte om.
– Det går bra att ha begravningen exempelvis vid havet eller ute i naturen med trädkronorna som tak.

Under Familjebyråns öppet hus i november kommer även samarbetspartnern Helén Bolling från ”Fint avsked” att vara på plats. Hon är borgerlig officiant och kan svara på frågor om borgerliga begravningar.
– Dessutom finns möjligheten att hämta Livsarkivet. Där skriver man ner sina önskemål om hur man vill ha sin begravning. En stor hjälp för de anhöriga sedan, som ska ta många tuffa beslut i sorgen, säger Hanna Messner.

Gratis från samarbetspartner

Sedan den 1 februari är Stormhattens begravningsbyrå i Högsby en del av Familjebyrån. Anna-Lena Jonsson, som har drivit det i 30 år, jobbar kvar och erbjuder samma tjänster och produkter som Familjebyrån i Oskarshamn.
– Ta kontakt med Anna-Lena om du bor i Högsby och vill ha ett gratis gravljus inför Allhelgona.

Text: Kristin Wennerström

Foto: Curt-Robert Lindqvist


ÖPPET HUS FAMILJEBYRÅN

När: 1-3 november klockan 16-19

Var: Garvaregatan 13E

Välkommen att hämta ett gratis gravljus.

Försäljning av gravljus, batteri­gravljus och ­gravlyktor.

Passa på att hämta ut ett Livsarkiv.

Hanna Messner är på plats för att visa ­lokalerna och ­svara på frågor. ­Likaså Helén Bolling från ”Fint ­avsked” som kan ­svara på frågor om borgerliga ­begravningar.

Vi bjuder på fika!