Peppade inför Yrkes-SM

Tillsammans kan de få göra upp om titeln Sveriges bästa elektriker.
Isak Karlsson och Albin Corneteg, elever i årskurs 3 på Etec, är taggade ­inför uttagningstävlingen till Yrkes-SM 2022.

Det känns både spännande och intressant på samma gång. En chans man får en gång i livet. Allt kan hända. Det ska bli kul att få testa sina kunskaper och genomföra tävlingsmomentet inom Installationsteknik snyggast och på kortast tid, säger Albin Corneteg och får medhåll från Isak Karlsson.
– Det är verkligen superroligt att få vara med och tävla, säger han.

Inför uttagningstävlingen i Katrineholm kommer eleverna få beskriva i en intervju varför just han är en bra ambassadör för branschen. Tre personer går vidare och får tävla mot varandra i mästerskapet som är i maj nästa år i Växjö. Vinnaren får sedan representera elbranschen som en del av det svenska yrkeslandskapet i Yrkes-VM i Lyón 2024. Så mycket står på spel.
– Jag är väldigt glad för Isak och Albins skull, det är en stor ära att få vara med. Vi nominerade dem för att de är så duktiga elever. Var och en på sitt sätt. Nu får de visa vad de går för, säger Björn Lekselius, rektor och lärare på Etec Teknikutbildning.

Kunskap och utveckling

Elektrikeryrket är en självklarhet för dessa två elever, som redan vet vad de vill göra efter studenten nästa år.
– Jag ska ta lärlingstiden först har jag tänkt och sedan plugga till behörigheten inom lågspänning. Därefter tänker jag starta en egen elfirma, berättar Albin Corneteg.
– Det finns oändligt med nya kunskaper och chans till utveckling inom det här yrket. Automation tycker jag är kul så det blir förmodligen någon vidareutbildning på Etec, säger Isak Karlsson.

Båda trivs väldigt bra på El- och energiprogrammet på Etec och är glada att de valde just denna utbildning.
– Det är en allmänt skön skola där alla känner alla. Både elever och lärare gör sitt allra bästa för att alla ska trivas. Eftersom det är en liten skola blir man hörd och kan lätt förändra saker, vilket förstås är jättebra, säger Isak Karlsson.

Text: Kristin Wennerström

Foto: Curt-Robert Lindqvist