Natt i kulturens tecken

En eldshow är ett av evenemangen under Kulturnatten.

Kulturnatten i fysiskt format är tillbaka med full kraft.
Fredag den 12 november ställs Oskarshamns kulturliv på sin spets.
– Det är fantastiskt kul att åter kunna mötas och dela upplevelser.

Emelie König på Kulturförvaltningen konstaterar nöjt att det finns en stor förväntan inför årets upplaga av Kulturnatten. Likaså ett stort intresse för att delta.
– Det är väldigt många som hör av sig och vill uppträda eller delta under Kulturnatten på olika sätt, berättar hon.

Tillsammans med Nicole Sandoval håller Emelie i trådarna inför den stora kulturbegivenheten. Sedan det populära evenemanget återupplivades 2017 har besökarna vallfärdat längs de marschallupplysta gångstråken till de olika scenerna och aktivitetsplatserna.
– Efter en lång tid med nästan uteslutande digitala kulturupplevelser, vilket också var fallet med förra årets upplaga av Kulturnatten, är det jättekul att kunna göra det här i fysisk form igen. Även om man känner sig lite ringrostig, säger Emelie leende.

Brett evenemangsutbud

Det kommer att bjudas på en bred palett av evenemang under kvällen. Allt från lokala musikuppträdanden och dans till teater, författarsamtal och eldshow.

En programpunkt som Emelie ser fram emot lite extra är den nigerianska gospelsångerskan Bunmi som hon av en slump träffade på Öland i somras.
– Hon jobbade på ett Bed & Breakfast där vi bodde och berättade att hon hade haft ett ganska tufft liv och att sången varit till stor hjälp för henne. Efter att hon gett prov på sina sångkunskaper kände jag direkt att det kunde vara kul att ge henne möjligheten att uppträda för publik på Kulturnatten.

Författaren och journalisten Anton Berg (FOTO: Viktor Fremling).

Ännu fler evenemang

Bland övriga evenemang nämner Emelie även Oskarshamns Teaterförening och den promenadteater som kommer att arrangeras i Stadsparken under kvällen.

Likaså den 12-åriga lokala eldjonglören Folke Lagerström som kommer att värma upp publiken inför den stora eldshowen på parkeringen utanför Kulturhuset.
– Vi har även besök av författaren och journalisten Anton Berg som ursprungligen kommer från Figeholm. Under författarsamtalet i biblioteket kommer han bland annat att berätta om sin nya roman ”Trohetseden”.

En stor del av kvällens arrangemang sker i anslutning till Kulturhuset och scenen på Lilla torget. Men även näringslivet och privata aktörer är involverade i det omfattande programutbudet runt om i centrum.

Text: Mikael Bergkvist

Foto: Curt-Robert Lindqvist


PROGRAMPUNKTER UNDER KULTURNATTEN:

• Konsert med Carl Jörneklint & Vemodet

• Konsert med Front Porch Jaming

• Konsert med Ladies Only

• Dansuppvisning med Snesteg

• Öppet hus hos Frälsningsarmen i Kikebo­kyrkan med utställning och konserter

• Konsert med Folkhögskolan i ­Oskarshamns kyrka

• Eldshow utanför Kulturhuset

• Författarsamtal på biblioteket

• Gospelkonsert med Bunmi

• Promenadteater i Stadsparken

• Uppvisning av Kulturskolans elever

Hela programmet finns på: www.oskarshamn.se/kultur-och-fritid/kultur-upplevlser/kulturhuset/kulturhusets-evenemang/kulturnatten/