Stämningsfull julmarknad

Olle Jonsson bistår vid elden när det ska gräddas kolbullar.

Med sina anor från förr är julmarknaden i Bråbo något alldeles speciellt. Den 20 november sluter bygden upp och välkomnar ett stort antal utställare och besökare till det genuina kulturlandskapet.

Med runt 2 000 besökare är julmarknaden i Bråbo den största i vår del av länet. Årets marknad är den elfte i ordningen och blir en efterlängtad återkomst efter förra årets ofrivilliga uppehåll.
– Julmarknaden är verkligen höjdpunkten på året för oss och det är fantastiskt att se hur hela bygden ställer upp för att skapa bästa möjliga upplevelse för besökarna. Det handlar om ett 60-tal personer som hjälper till med allt från att baka kolbullar och grilla korv till att sköta parkering och entré, säger Jimmy Svensson, ordförande i arrangerande Bråbygdens Intresseförening.

Just kolbullarna är en delikatess som många av besökarna inte kan vara utan. Runt 200 stycken säljs varje år.
– Smeten brukar alltid ta slut och i år blir nog inget undantag. Kolbullar är riktigt gott och något man sällan äter i vanliga fall, säger Olle Jonsson som hjälper till med att grädda den klassiska rätten, som kan liknas vid en gammaldags fläskpannkaka.

Aktiviteter för ung som gammal

Det blir även en mängd aktiviteter under dagen. Inte minst för de yngre besökarna som bland annat kan lämna sina önskelistor till tomten, åka häst och vagn, pyssla julgransprydnader och delta i olika lekar. För den köpsugne finns ett ordentligt utbud av till exempel hantverk och närproducerad mat från en lång rad utställare, som alla kommer att vara utomhus i år för att undvika trängsel bland besökarna.
– Det märks att alla har längtat efter julmarknaden. Många utställare hörde av sig direkt och ville vara med, vilket är glädjande och visar att vi lyckats väl med vår ambition att hålla Bråbygden levande, konstaterar Jimmy Svensson.

Bråbygdens julmarknad arrangeras den 20 november mellan klockan 12.00 och 17.00.

Text: Jonas Axelsson

Foto: Curt-Robert Lindqvist