Lastbilshytter med extra allt

Majlands Inredningar är ett hett namn i åkeribranschen.
Allt fler chaufförer får upp ögonen för företagets häftigt inredda lastbilshytter.

Patrik Majland har en bakgrund som yrkeschaufför. Han arbetade för H.O Transport AB när han bestämde sig för att inreda hytten i sin egen bil. Han lackade om inredningen och klädde om stolarna. Friskt vågat med tanke på att han knappt varit i närheten av en symaskin sedan syslöjden i grundskolan.
– Min gamla slöjdfröken skulle vara stolt om hon såg mig nu, säger han med ett skratt när han visar runt i den delen av verkstaden som utgörs av syateljén, där en handfull symaskiner för industriellt bruk står uppradade.

Marcus Edgren och Patrik Majland monterar inredning.

Start till slutresultat

Numera sköter Patrik Majland de avancerade symaskinerna med van hand.
– I början provade jag mig fram och tänkte att det här borde jag klara. Om jag tittar tillbaka på min första bil så ser den för jäklig ut jämfört med vad jag gör i dag, säger han medan han fortsätter att visa runt i verkstaden i Björnhult utanför Oskarshamn.

Trots den trevande starten blev slutresultatet riktigt bra. Ute på vägarna och på lastbilsträffar fick Patrik Majland beröm för sin schysst inredda bil. Snart kom förfrågningar från andra chaufförer som undrade ifall han kunde fixa till deras lastbilshytter.
– Jag började i blygsam skala hemma i källaren i Kristdala. För fem år sedan startade jag företaget och då var jag helt själv.

Efter att ha kombinerat chaufförsjobbet på halvtid under ett halvårs tid och samtidigt försöka bygga upp verksamheten var han tvungen att säga upp sig. Kunderna strömmade till och det blev omöjligt för honom att ha två jobb.

I dagsläget arbetar förutom Patrik Majland hans kusin Tommy Majland som chaufför. I företaget arbetar Robin Ohlsson, Patrik Björk och Marcus Edgren.

Infotainmentsystemet styrs med hjälp av en trådlös touchskärm.

Vad som erbjuds

Orderboken är full. Sedan starten 2015 har ett 100-tal bilar passerat verkstaden. Invändiga arbeten i lastbilshytter efterfrågas mest. Beroende på hur omfattande byggnationerna är kan det ta allt från ett par veckor till några månader att färdigställa en hytt.
– Det blir också en del utvärtes ljusarbeten för folk som vill ha sådant som extraljus, varningsljusramper, dimmers, LED och spottar monterade på sina bilar. Vi gör också mycket ljudinstallationer, säger Patrik Majland.

Majlands Inredningar tar sig även an privatbilar och båtar. En liten men växande marknad är vägtransportbilar.

I princip allt görs själv av Patrik Majland och hans personal, utom plåt-, stål- och lackarbeten som lejs bort till Maskinteknik i Oskarshamn och Vimmerby Lackservice.
– Kundkretsen växer stadigt och vi har chaufförer från Norge och Finland som vill få sina bilar fixade. Det är kul att så många gillar det vi gör, men samtidigt ville vi inte växa för mycket, då skulle vi -tappa närheten till kunderna, säger Patrik Majland.

Text: Urban Löfqvist

Foto: Curt-Robert Lindqvist


MAJLANDS INREDNINGAR

Företaget startades av Patrik Majland som kört lastbil i många år. Han började inreda lastbilar som hobby hemma i källaren, men har nu fått företaget att växa så pass att han ­jobbar med fordons­inredning på heltid.

Företaget tar sig an ombyggnationer av lastbilar och kompletta hytter, samt installationer av ljud, ljus och skåp.

Majlands Inredningar skräddarsyr inredningen efter kundens önskemål och jobbar främst med konstgjort skinn och mocka i olika färger och kulörer.

Via hemsidan www.majlandsinredningar.se finns det gör-det-själv-kit, klädda stolar, gardiner, motortäcken med mera att köpa.