Carola gör julen magisk

En jultomte i ordets ­rätta bemärkelse. Carolas ­hjälpande hand delar ut julklappar och julmat till dem som behöver det allra mest. 

Du kan bidra själv med julklappar som du kan lämna in på ICA Maxi Oskarshamn eller en valfri summa via Swish. Alla bidrag är välkomna. Vi vill göra julen magisk för alla barn i Oskarshamn där pengarna inte räcker till för ett traditionellt julfirande, säger Carola Karlsson Göransson, initiativtagare till Carolas hjälpande hand som startades för tre år sedan. 

Alldeles nyligen blev Carolas hjälpande hand registrerat som ideell förening och har även fått ett eget Swishnummer. Alla ansökningar om bidrag kontrolleras noga med bland annat kontoutdrag, så att rätt familjer får rätt stöd. 

– Gruppen har verkligen vuxit genom åren och jag får stor hjälp genom min vän Ullis Hilmersson som axlat en större roll. Sanningen är att jag aldrig hade orkat utan henne. Jag lägger all min fritid på detta, säger Carola Karlsson Göransson. 

Stort tryck

Trycket är stort från familjer i nöd och det finns många som inte har råd med vardagliga saker, utan bara det mest nödvändiga. En ekonomisk situation där en tur till simhallen med barnen eller ett biobesök kan verka omöjliga. 

– Jag levererade en matpåse till en ensamstående mamma för ett litet tag sedan. Hennes kylskåp ekade tomt och hon grät av lycka. Hade bland annat köpt ostbågar och glass till deras fredagsmys och det var något de inte kunnat unna sig på väldigt länge. Så är situationen för många i dag – det går precis ihop i slutet av månaden eller så går det inte ihop alls. 

Förgyller högtiden

Nu närmar sig julen och det innebär förstås ökade kostnader för familjer som redan har hårt ansträngda ekonomier. Förra året hjälpte Carolas hjälpande hand 70 lokala barn med julklappar, 11 familjer fick presentkort på mat och 9 familjer fick hjälp med julmat genom en julkassa. 

”När vänner skickar bilder på hur golven täcks av julklappar, ekar det tomt under vår gran. På grund av många anledningar så räcker inte ekonomin till för att ge mina barn det där lilla extra. Men tack vare Carolas hjälpande hand så kan även mina barn få öppna julklappar på julafton”, skrev en tacksam mamma efter julen 2020. 

Gruppen förgyllde högtiden för många tack vare allt stöd från Oskarshamnsborna. 

– Jag är så otroligt glad över all kärlek som finns i den här staden. Det är så många som hört av sig och vill hjälpa till. Tillsammans skapar vi julmagi och får barn att känna att tomten kommit även till dem, säger Carola Karlsson Göransson.

Text: Kristin Wennerström

Foto: Curt-Robert Lindqvist

För att ge en gåva swisha till nummer 123 307 21 96