Förlovningsringar med det lilla extra

På Linnérs Ateljé i Oskarshamn råder det högtryck i december. Julen är nämligen förlovningarnas högtid. Många efterfrågar ringar med personlig prägel, ­gärna skapade helt från grunden.
– Jag tillverkar och omarbetar många ringar för hand i verkstaden, säger guldsmeden Robin Linnér.

Julen är inte bara tomtar, julklappar och julmat. Det är också då allra flest passar på att falla ner på ett knä och fria.

Enligt en undersökning bland 120 000 brudar som planerar sina bröllop genom Bridebook.co.uk, visade sig att det var på världens mest kärleksfulla högtid – julen – som majoriteten av paren beslutade sig att leva med varandra för alltid.

– Ja, historiskt sett är jul en av de helgerna då flest förlovat sig. I dag är det mer utspritt över hela året men det är fortfarande en högtid då många förlovar sig. Jag får göra flera ringar med graveringar med datum runt jul och nyår. Sen sker oftast vigslarna på våren och sommaren, säger Robin Linnér, som börjar få det hektiskt redan i oktober/november när de första beställningarna rullar in.

Det är bra att vara ute i god tid med sin beställning speciellt om kunden vill ha något handtillverkat. 

– Varje vecka är det nya kärlekshistorier, vilket förstås är jättekul. Just nu har jag så mycket att göra att jag skulle behöva anställa en guldsmed. Men det är svårt att hitta kvalificerade guldsmeder.

Guldsmeden Robin Linnér på Linnérs Ateljé i Oskarshamn berättar att många planerar att förlova sig runt jul och nyår. Speciellt efterfrågat är personliga ringar som Robin Linnér designat och tillverkat efter kundens tycke och smak.

Tre gesällbrev

Robin Linnér innehar själv tre gesällbrev i tre hantverksyrken inom guldsmedsbranschen: handgravyr, guldsmide och juvelfattning. Något som är extremt ovanligt. Vad Robin Linnér själv vet så är han den enda personen med dessa tre gesällbrev i Sverige. Nu har han siktet inställt på att bli mästare inom alla tre hantverksyrkena.

– Jag har gjort mina 10 000 timmar och mer därtill. Förhoppningen är att jag ska ta mästarbreven innan jag fyllt 35 år. Så jag har två år på mig, säger han med ett leende.

Nytillverkning, omarbetning, juvel-fattning, storleksändringar, reparationer och handgravyr – inget är för svårt för den unga guldsmeden som håller till på Postmästaregatan 18. Just nu är ringar hett eftertraktade. En del som går i frieritankar vill göra om en gammal släktring eller designa en egen ring som är tillverkad från grunden.

– Det som efterfrågas mest är släta förlovningsringar i guld eller vitguld, men även ringar med stenar efterfrågas. Den vanligaste ädelstenen folk väljer är diamant men det finns flera olika stenar att välja på. Vissa vill att man ska kunna bygga om förlovningsringen till bröllopet sedan. Det mesta är möjligt och går att lösa, säger Robin Linnér.

Robin Linnér kan göra ringar efter kundens önskemål.

Stort utbud

Det finns ett stort utbud av standardringar inne i butiken för den som vill ha något att inspireras av och utgå ifrån. På hemsidan linnersatelje.se går det också att få inspiration.

– Det är väldigt vanligt att killen i fråga inte vet vad partnern vill ha och inte heller storleken på fingret. Brukar ge tipset att ta med sig en annan ring hemifrån eller helt enkelt be partnern att komma in till ateljén och att jag mäter storleken. Ett annat alternativ är att hyra atrapper i butiken och fria med, för att sedan komma in till butiken och bestämma ringar tillsammans. 

Något som Robin Linnér märkt av på senare år är att det faktiskt blir fler och fler tjejer som står för själva friandet.

– Jag skulle nog säga att cirka 30 procent av beställningarna av förlovningsringar hos mig, är tjejer som tänker fria till sin partner.

Robin Linnér jobbar uteslutande med återvunnet guld som renas och köper därför in guld och andra ädelmetaller till dagspris.

Text: Kristin Wennerström

Foto: Curt-Robert Lindqvist