Lyx och glädje i miniformat

En smakexplosion i ett fint, tunt choklad­skal. Självklart bara med ­naturliga ­ingredienser.
Josefine Hamnedes handgjorda ­premiumpraliner är perfekta för den som vill unna sig en lyxigare choklad­ask till jul och nyår.

Choklad har alltid skänkt mig glädje, ända sedan barnsben. Den glädjen vill jag förmedla till andra genom mina praliner, berättar 38-åringen, bosatt i Skrika strax söder om Oskarshamn.

Josefine Hamnede har imponerat på många med sin choklad de senaste 2,5 åren. Vad som började som en hobby har nu blivit ett företag; Hamnede Choklad AB.
– Än så länge gör jag detta utöver mitt jobb som undersköterska, men drömmen är helt klart att syssla med detta på heltid, säger hon.

Det var genom REKO-ring Oskarshamn som försäljningen tog riktig fart och inför varje tillfälle gör hon runt 700 praliner.
– Alla som tillverkar praliner gör på sitt sätt. Det är verkligen ett hantverk. Jag skapar från hjärtat. Det ska smaka gott och vara fint för ögat, säger hon och nämner att hon gått kurs hos en av Sveriges bästa pralinörer, Ingela Svedbro.

Pralinerna finns i smakerna brynt smörkola (storsäljare!), fräsch citron, vit karamell, mörk härlig tryffel, klassisk Baileys och mustig lakritskola.
– Jag är väldigt noga med smakerna. Fyllningen ska gifta sig fint med chokladen och vara ren och tydlig i smaken. Det ska inte vara för mycket krusiduller. Back to basic brukar jag tänka, säger hon.

Josefine Hamnede visar glatt upp sina lyxiga chokladpraliner.

Naturlig premium

Ingredienserna är så naturliga som möjligt och gärna närproducerade. Eftersom Josefine Hamnede inte använder sig av tillsatser eller konserveringsmedel, är pralinerna en färskvara som helst ska avnjutas inom två-tre veckor.
– Använder bara premiumchoklad och ibland en mindre mängd kakaosmör. Färgerna jag dekorerar pralinerna med innehåller inga konstiga AZO-färger som annars är vanligt i godis. Fyllningen gör jag förstås från grunden, berättar hon.

Det tar tre dagar att göra en omgång med en av pralinsorterna. Ett arbete som kräver både noggrannhet och tålamod.
– Viktigast är att få till temperaturerna. Det är verkligen nyckeln till flera av stegen i processen. Fel temperatur gör att chokladen blir grå. Lyckas jag inte med tempereringen är det kört helt enkelt.

Josefine Hamnede arbetar i ett livsmedelsgodkänt kök och är mycket noga med att allt ska hållas rent, speciellt chokladformarna. Hon har också höga krav på slutprodukten, varje pralin kontrolleras noggrant och kastas om den är defekt på något sätt.
– Pralinerna ska vara perfekta. Kunden ska få det som den betalar för, säger hon.

Julasken

Nu står julen inför dörren och vis av erfarenhet vet hon att det blir extra mycket att göra under en kort tid. Privata beställningar har redan kommit in och många har hört av sig för att undra vilka smaker det blir i julasken.
– Inför förra julen tillverkade jag och min syster choklad nästan dygnet runt för att hinna med. Kan säga så mycket att det blir sex förutbestämda smaker. En av varje i sexpackasken och två av varje i tolvpacket. Funderar även på att göra en adventskalender med praliner, säger hon med ett leende.

Planerad utlämning för REKO-ring Oskarshamn inför jul är 21 december.

Text: Kristin Wennerström

Foto: Curt-Robert Lindqvist

 


JOSEFINE HAMNEDE

Ålder: 38 år

Familj: Sambon Mathias, barnen Molly, 12 och Max, 7 år. En hund och ett gäng med katter

Jobbar som: Undersköterska på demensboendet Pilen i Oskarshamn

Gör på fritiden: Umgås med ­familjen, tillverkar choklad, repeterar med Oskarshamnsrevyn, lyssnar på böcker och sysslar med avel av Ragdoll-katter


 

CHOKLADPRALINER – STEG FÖR STEG

  1. DEKORERING. Varje pralinsmak är ­vackert ­dekorerad med ätbara färger gjorda av natur­liga pigment. Citronpralinerna är exempelvis gröna och gula, medan brynt smör-­pralinerna är lila och vita. Färgerna ­appliceras i formarna innan choklad­skalet tillverkas och får torka i tio-tolv timmar.

  2. TEMPERERING. Premiumchoklad värms till strax under 40 grader för att sedan svalna till runt 30 grader. Därefter värms den ett par grader för rätt temperering och glans. Ibland tillsätts en liten mängd kakaosmör för en tunnare ­konsistens innan tempereringen börjar.

  3. CHOKLADSKALET. Efter att chokladen hällts i formen, vänder Josefine ­Hamnede upp och ner på den för att överflödig choklad ska rinna ut. Därefter får ­chokladskalen stelna.

  4. FYLLNING. När respektive fyllning är gjord, hälls den i chokladskalen. Det är viktigt att temperaturen på fyllningen inte ­överstiger 30 grader – det förstör ­tempereringen på chokladen.

  5. LOCKNING. När pralinerna fått sin fyllning, är det dags för momentet lockning. Det innebär att pralinerna tillsluts och får sin botten. Även här ska chokladen tempereras innan den hälls på.

  6. FÄRDIGA! Efter fyra-fem timmar har pralinerna krympt och kan kläckas ut ur formen. Varje pralin kontrolleras noggrant och de med skönhetsfel kasseras.

  7. PREMIUMASK. Pralinerna fördelas i sexpack eller tolvpack, smaker utifrån vad kunden beställt. Omsorgsfullt förpackade i en naturtrogen ask med silvrig rosett. Redo att avnjutas inom två-tre veckor.