Myten om julmusten

Tidigare fanns en uppfattning om att julmusten var en dryck som Oskarshamns Saft och Vattenfabrik komponerat och lanserat. Men sanningen visade sig vara en annan. 

Visst tillverkades och såldes drycken av nämnda bryggeri. Detta framgår av välformulerade annonser i både Oskarshamns-Posten och Oskarshamns-Tidningen.

Även i boken med titeln Oskarshamn 1856-1956, utgiven till minne av stadens 100-årsjubileum, finns följande uppgifter om julmusten:

”Noteras bör att fabriken 1926 lanserade den så kallade ”julmusten”, en produkt som fort blev populär och vars tillverkning snart upptogs av andra bryggerier i landet”. 

Men uppgiften att Oskarshamns Saft- och Vattenfabrik lanserade julmusten 1926 är felaktig. Nu är det klarlagt och myten kan avlivas. 

Receptet till julmusten komponerades av bryggaren och kemisten Harry Roberts. Han var son till ägaren av läskedrycksföretaget Roberts i Örebro. Örebroföretaget grundades år 1910 och lanserade julmusten som ett alkoholfritt alternativ till porter och öl år 1922. Även läskedryckerna Champis och Pommac är produkter som lanserats av Harry Roberts i Örebro. 

De bryggerier i landet som producerar julmust använder än idag Roberts AB:s patenterade essensrecept för julmust. Även Oskarshamns Saft- och Vattenfabrik lär ha använt Harry Roberts essens vid sin tillverkning av julmust. 

Text: Thomas Gren