Sprider godhet på många sätt

Ett kristet läger i England förändrade Ulf ­Ljunggrens liv totalt. När han satte sig på ett berg för att njuta av stillheten i den fina naturen hände något. Den totala Gudsupplevelsen kom som en blixt från himlen.

Plötsligt kändes solens strålar tio gånger starkare än vanligt. Jag överöstes med en värme, förnimmade en inre röst och kände ett lugn jag aldrig upplevt tidigare, berättar Ulf ”Ljungan” Ljunggren.

Ulf var bara 16 år gammal vid den aktuella tidpunkten men förstod tidigt att han fått ett kall av Gud och ett uppdrag att tjäna sina medmänniskor. Ett uppdrag han har förvaltat på bästa sätt. Utan överdrifter är Ulf Ljunggren vad vi kallar en god människa. En person som alltid låter andra gå före honom själv.

Till vardags arbetar han 50 procent som lärare på Oscarsgymnasiet, resten av tiden förlägger han i ett antal hjälpverksamheter till stöd för människor i samhällets utkant.

Ulf Ljunggren brinner för ”Hela människan” som drivs av ett 20-tal volontärer.

Startade 2018

Den hjälpverksamhet som Ulf brinner mest för nu, efter att Shalom Fält minskat ner sin verksamhet, har fått namnet ”Hela människan” och startades upp 2018 med Oskarshamns kyrkor som huvudman. Organisationen drivs i huvudsak av ett 20-tal volontärer. Verksamheten riktar sig till unga vuxna som befinner sig i ett pågående eller avslutat drogmissbruk. 

Under morgonen och förmiddagen serverar Hela människan både frukost och lunch till sina besökare. Maten skänks av Nilssons café, Pastaköket och Oskarshamns folkhögskola.

– Utan deras välvilja hade inte verksamheten varit möjlig, säger Ulf tacksamt. Fram till lunch kan alla som vill, besöka verksamheten för en stunds gemenskap, stöd och hjälp med diverse myndighetskontakter oavsett om man är drogpåverkad eller ej.

Under eftermiddagen erbjuder ”Hela mäniskan” sysselsättning och ett större individuellt stöd för deltagare som är motiverade för att ta ansvar för att bryta sitt missbruk. För att få delta i eftermiddagens aktiviteter krävs uppvisande av ett negativt drogtest. 

– Om de är rena så kan de få vår hjälp med att strukturera upp sin vardag samt arbeta i verksamhetens snickeri där de tillverkar allt från blomlådor till utemöbler, säger han.

– Några av våra deltagare har lyckats bryta helt och hållet med både alkohol och droger och fått riktiga jobb. De har gått från att vara bidrags-beroende till att bli skattebetalare. Det är så otroligt glädjande att få vara med om förändringar av den här typen.  Dessutom handlar det om en stor -samhällsekonomisk vinst.

Ulf Ljunggren tillsammans med den före detta missbrukaren och numera anställda Robin ­Briddgård på Hela människans snickeri.

Känt ansikte

Ulf Ljunggren är ett känt ansikte för många i Oskarshamn, inte minst genom alla de verksamheter han och Birger Borgemo byggt upp från 80-talet och framåt, bland annat Shalom fält, Shalom secondhand, Shalombåten och villa Shalom.

Ulf bygger allt arbete på sin starka kristna tro och på den vägledning han får i samtal med Gud eller via Bibeln.

– Varje natt eller tidig morgon läser jag fyra kapitel i Bibeln. När jag gjort det och lyssnat inåt och uppåt så ser jag över mitt veckoschema för att integrera mitt arbete med de budskap jag fått till mig.

Text: Roger Gabrielsson

Foto: Curt-Robert Lindqvist

 

Ulf Ljunggren

Ålder: 61 år

Familj: Frun Elsie, barnen Joel 29 år och Rebecka 27 år, samt katten Doris 1 år

Bor: Villa i Oskarshamn

Förebilder: Mamma, pappa och Jesus

 

Omvälvande händelse

När Ulf och hans bror endast var ett par år gamla var de med i en svår trafikolycka, där hans bror Staffan ådrog sig ett livslångt handikapp. En händelse som präglade och förändrade hela tillvaron för familjen.

Händelser som detta utvecklar många gånger också en ödmjukhet för livet och en empati för andra människors livssituation och svårigheter. Det är därför kanske inte så konstigt att Ulfs mor och far öppnade upp sitt hem för människor med alkoholproblem och missbruk för att försöka få dem att bryta upp sitt gamla liv.

– Mitt starkaste minne från tiden med missbrukarna i vårt hem är när en av de inneboende alkoholisterna visade mig flaskan med sprit och sa, vad du än gör i livet pojk så sätt aldrig dina händer runt en sådan här flaska. De orden och de tidiga mötena med dessa alkoholister har nog mer eller mindre omedvetet påverkat mina livsval rätt mycket. I dag arbetar jag ju själv med unga vuxna i missbruk.

 

Medvind för Shalom

Redan 1980 började Birger Borgemo och Ulf Ljunggren dra i trådarna till de verksamheter vi ser frukten av i dag. Tillsammans med två andra entusiaster köpte de långt innan bildandet av föreningen in första Shalombåten.

På 1980-talet, när Shalom funderade på att köpa in en båt till verksamheten, fick Ulf ett budskap från ovan. Köp båten. Den kommer till försäljning. Och så blev det. Genom bildandet av Missionsbåtsföreningen Shalom 1984 lades en grund för alla de verksamheter som nu ingår i konceptet Shalom Mission.

Shalom Fält   

Verksamhet som såg sitt ljus 2006 på initiativ av kommunpolitikerna Bo Malm och Göte Pettersson. Shalom Fält har genom åren arbetat med drogförebyggande och uppsökande verksamheter för att minska ungdomsdrickandet. Ett arbete där man tillsammans med kommunens fältsekreterare Roger Karlsson och Lars Karlsson kartlagt ungdomarnas behov och samverkat kring nattvandringar på stan.

Shalom Fält har också bedrivit garage-, häst- och bakprojekt för skoltrötta elever där ung­domarna fått arbeta mer praktiskt. Andra spännande och uppskattade projekt föreningen genomfört är alla de hjälpresor till Estland och Rumänien för att skänka och montera de lekredskap som elever vid Industriprogrammet har producerat.

– Tyvärr så har kommunen minskat bidragen till vår verksamhet så pass mycket att vi inte ­längre kan genomföra allt vi vill göra, säger Ulf Ljunggren, ansvarig för Shalom Fälts ­verksamheter.

I Shalom-konceptet ingår också ett nära samarbete med Hela Människan och Cafe Shalom där kyrkan står som huvudmän och uppdragsgivare.

Elisabeth Matsson är en av volontärerna på Shalom Second hand. Hon ­älskar den lugna atmos­fären här.

Shalom Secondhand

Butik som bedriver hjälpverksamhet i olika former och där människor vanligtvis också kan träffas för en fika. Verksamheten bedrivs i ­första hand av volontärer som tar emot skänkta saker från kommunens invånare, saker som skänks till Estland eller som säljs vidare i ­butiken för att få pengar till att arbeta med olika biståndsprojekt. 

Ansvarig: Håkan Olsson

 

Shalombåten 

En verksamhet där man genomför en mängd projekt och aktiviteter för människor i behov av stöd och gemenskap ­vilandes på ­kristna värderingar.

Kaptener: Birger Borgemo och Ulf Ljunggren

 

Villa Shalom ligger vackert beläget alldeles vid havet i ­Kolberga. Perfekt att hyra för olika evenemang.

Villa Shalom

Fastigheten, som ligger intill havet i Havslätt, kan hyras för diverse privata tillställningar såsom dop, begravningar, bröllop, födelsedagar och konferenser. Sommar­tid bedriver man också vandrar­hem. I villan ­genomförs också en bibel­skola i samarbete med ­Mariannelunds folkhögskola.

Ansvariga: Lena Bock och Janne Wahlström