Stämningsfullt på hoppets högtid

Barn- och ungdomskörerna går samman med Gospel­kören för att skapa en musikupplevelse utöver det vanliga.
Luciahögtiden den 13 december i Döderhults kyrka blir en kväll att minnas.

Det är en stor gemensam satsning från vår sida och det brukar bli otroligt stämningsfullt. Magiskt. Barnröster är nog det vackraste man kan lyssna på i kyrkan, det är en sådan ren och skör klang, säger kyrkomusikern Madeleine Åverling som håller i trådarna.

Luciahögtiden är ett av Döderhults församlings största evenemang på året. Kyrkoherde Anders Byström håller en kortare andakt, men i övrigt blir kvällen i musikens tecken. Barnkörerna Himlakul och Gloria, Gospelkören och lovsångsbandet Vox framför tillsammans med stråkkvartetten Camerata Nordica och flöjtisten Anna Steirud en luciakonsert. Med ett 60-tal på scenen som levererar musik av hög klass, hoppas Madeleine Åverling att kyrkan blir fullsatt som tidigare år.

Högtidlig stämning

– Vi övar för fullt just nu i de olika körerna. Eftersom barn är barn är det ibland på gränsen till kaos, men när det är dags för konserten i kyrkan brukar alla barn sköta sig exemplariskt. De känner av den högtidliga stämningen. Då konserten hålls på Luciadagen kommer de förstås vara luciaklädda, säger Madeleine Åverling.

Vincent Karlsson, Tellina Norling och Vega Odén är redo inför årets stora lucia­högtid i Döderhults kyrka.

Himlakul med Lucia

Längst fram i luciatåget går storlucian Tellina Norling, 15 år från lovsångsbandet Vox, lill-lucian Vega Odén, 7 år från barnkören Himlakul och stjärngossen Vincent Karlsson, 7 år, även han från Himlakul.
– Det ska bli så roligt att vara lucia. Blev lottad att vara lucia förra året, men högtiden blev inställd på grund av coronapandemin, säger Tellina Norling.

Tärnan lyser starkare

Hon har sjungit i församlingens körer ända sedan hon var sex år gammal och uppträtt som tärna vid varje luciahögtid.
– Nu är det äntligen dags för mig att vara lucia. Älskar att sjunga. Vi har otroligt kul tillsammans i vårt band Vox och det vill vi förmedla på konserten, tillsammans med de andra körerna, säger hon.

Luciahögtiden börjar klockan 18 i Döderhults kyrka. Anna Rosén och Madeleine Åverling turas om att dirigera och spela piano.

Text: Kristin Wennerström

Foto: Curt-Robert Lindqvist

 


LUCIA

Luciafirandet i Sverige har sin bakgrund i folktro, legender och historiska fakta. Lucia kommer med ljus när det är som mörkast och påminner om det kristna hoppet. I den katolska traditionen är hon skyddshelgon för de blinda. Hon är också en historisk ­person som föddes på Sicilien på 280-­talet. På den tiden var det straffbart att vara kristen i det romerska samhället och hon blev martyr för sin tros skull. Namnet Lucia kommer från latinets ”lux”, som betyder ljus.


JULENS PROGRAM I DÖDERHULTS FÖRSAMLING

Måndag 13 december

18.00 Luciahögtid i Döderhults kyrka

Lördag 18 december

18.00 Julcafé i Kristdala missionshus

Onsdag 22 december

18.00 Julkonsert med David Borgemo på gitarr i Påskallaviks kyrka

Julafton 24 december

11.00 Samling vid krubban i Döderhults kyrka

11.00 Julvandring i Kristdala ­församlingshem

23.00 Midnattsmässa i Döderhults kyrka

23.00 Midnattsmässa i Kristdala ­missionshus

23.00 Midnattsgudstjänst i Påskallaviks kyrka

Juldagen 25 december

7.00 Julotta i Bockara kyrka

11.00 Högmässa i Döderhults kyrka

Annandag jul 26 december

11.00 Högmässa i Döderhults kyrka